Predavanje Matije Drandića o Galižani tijekom prve polovice 19. stoljeća

U petak, 14. lipnja 2024., s početkom u 19 sati u Zajednici Talijana u Galižani održat će se predavanje Matije Drandića “Gallesano durante la prima metà dell’Ottocento: persone e famiglie” (Galižana tijekom prve polovice 19. stoljeća: ljudi i obitelji). Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano. 

Predavanje će se održati na talijanskom jeziku.

Na temelju analize župnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih u Galižani, autor iznosi demografski razvoj mjesta tijekom prve polovice 19. stoljeća – tijekom jednog od najdinamičnijih i najkompleksnijih razdoblja istarske povijesti. Pored demografskih aspekata, predstavljeni su i neki kulturno-antropološki aspekti koji se mogu razabrati iz analize župnih knjiga, a koji se odnose prvenstveno na lokalne običaje, tradicije i navike. 

Predavanje je popraćeno grafikonima i tablicama koje omogućuju izravnije i neposrednije razumijevanje izloženih podataka.

Matija Drandić (1987.), diplomirao je u Puli povijest i talijanski jezik i književnost, trenutno pohađa doktorski studij predmoderne povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je kao istraživač u Centru za povijesna istraživanja u Rovinju, pretežno se bavi povijesnom demografijom i povijesnom antropologijom ranonovovjekovne Istre te romanskom dijalektologijom Istre. Autor je više izvornih znanstvenih radova te sudjeluje na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Odgovori

Pin It on Pinterest