Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj dodjeli Godišnjih nagrada za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš u 2023. godini koja se održala u Zagrebu. 

Hrvatski savjet za zelenu gradnju član je Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju, a od 2016. dodjeljuje Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš. Cilj nagrade je podizanje ugleda struke, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivo izgrađenog okoliša, te očuvanje okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj. 

Valamar je najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja je u održivi razvoj turističkog portfelja do sada uložila preko jednu milijardu eura. U izgradnji i rekonstrukciji hotela i ljetovališta Valamar kontinuirano podiže standarde održive gradnje i očuvanja okoliša, ulaže u obnovljive zelene izvore energije, upravljanje otpadom, lokalnu hranu i održivost u lancu opskrbe. Posebnu pažnju posvećuje razvoju javne turističke infrastrukture dostupne svima i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u lokalnim zajednicama u kojima posluje. U Valamaru 100% električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a emisije ugljika po zauzetoj smještajnoj jedinici smanjene su za 72% u odnosu na 2015. godinu.

Uz brojne projekte i inicijative koji su posvećeni održivosti i očuvanju okoliša, posebno se ističe Valamar Amicor Green Resort na otoku Hvaru, prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj izgrađeno u skladu s načelima održivog razvoja. To je prvi turistički projekt u Hrvatskoj koji je koristio modularnu gradnju i ekološki prihvatljive, odnosno energetski učinkovite materijale. U ljetovalištu se koristi isključivo zelena energija, ne izdaju se papirnati računi i ne koristi se jednokratna plastika, a 78% hrane dolazi od lokalnih dobavljača. 

“Raduje nas da je Hrvatski savjet za zelenu gradnju zajedno sa svojim partnerima prepoznao Valamar kao lidera u promicanju zelene gradnje i održivog poslovanja. Strategija poslovanja Valamara do 2026. godine temelji se na ulaganjima u vrijednosti od 450 milijuna eura usmjerenih u podizanje kvalitete i održivi turizam. To uključuje izgradnju premium ljetovališta Pical i Rab gdje ćemo primijeniti najviše standarde održivog razvoja i zelene gradnje. Zeleni pristup gradnji i kvaliteti okoliša dugoročno donose konkretne uštede kao što su potrošnja energije i vode, a istovremeno podižu zadovoljstvo gostiju s kvalitetom boravka“, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Valamar je u hrvatskom turističkom sektoru prepoznat kao najveći investitor u povećanje kvalitete turističkih objekata i usluge više dodane vrijednosti, koji kontinuirano ulaže i u održivi razvoj destinacija. Ulaganja uključuju uređenje plaža, šetnica, biciklističkih staza i drugih javno dostupnih sadržaja otvorenih lokalnoj zajednici tijekom cijele godine u cilju održivog turizma koji je dobar za destinacije, djelatnike, goste i lokalne zajednice te stvara nove vrijednosti za investitore. 

Odgovori

Pin It on Pinterest