Održani petnaesti Dani vokalne glazbe “Brajši u spomen”

Petnaesti Dani vokalne glazbe – “Brajši u spomen”, pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice Grada Pule, održani su u subotu u Domu hrvatskih branitelja.

U ime Grada Pule svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, a događanje su uveličali Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije iz Pule, Mješoviti zbor ”Grisium” Zajednice Talijana iz Grožnjana, Klapa Brnistra iz Pule, grupa Sakramenski iz Medulina koji pjevaju pop-rock na medulinskom dijalektu te domaćini-organizatori iz KUD-a ”Matko Brajša Rašan”.

„Iznimno mi je drago što već 14 godina njegujemo ovu predivnu tradiciju okupljanja ljubitelja vokalne glazbe i zborova iz različitih hrvatskih gradova i europskih zemalja, koji svake godine dodatno obogaćuje bogatu kulturnu ponudu grada Pule“, izjavila je Elena Puh Belci.

Nakon što je svaki od zborova izveo po jednu Brajšinu skladbu, na kraju susreta tradicionalno su svi zajedno otpjevali svečanu istarsku pjesmu “Krasna zemljo”,  čiji je tekst napisao dr. Ivan Cukon, a uglazbio je Matko Brajša Rašan.

Gradu Puli dodijeljena je zahvalnica za podršku koju daje ovom tradicionalnom glazbenom događaju okupljanja zborova i ljubitelja vokalne glazbe.

KUD “Matko Brajša Rašan” započeo je s organizacijom programa “Brajši u spomen” u rujnu 2004., a susret je već prvu godinu polučio velik uspjeh što je nastavljeno i u idućim godinama.

Susret pjevačkih zborova pod nazivom “Brajši u spomen” okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašana teskladbe po vlastitom odabiru.

Partiture svih izvedenih skladbi kopiraju se, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije što doprinosi popularizaciji, kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

Pin It on Pinterest