Miletić: Iredentizam ne stanuje u Istri, već u glavama pojedinih očajnih političara

PULA – Objava na društvenim mrežama tršćanskog pročelnika g. Lorenza Giorgija izraz je najjeftinijeg pokušaja dodvoravanja talijanskim ultra desničarskim biračima i privlačenja pažnje. Iako nije prvi put da se prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim i slovenskim dijelom Istre, Primorjem i Dalmacijom, g. Giorgi ide korak dalje pa u maniri cezara „prisvaja“ i francuske regije Korziku i Provansu te švicarski kanton Ticino.  

U tom kontekstu, važno je napomenuti da gospodina Giorgija s punim pravom ne shvaćaju ozbiljno ni u Italiji te da njegove bulazni sigurno ne dijele Talijani, a posebice pripadnici autohtone talijanske manjine u Istri i Primorju. Najveća kazna takvim provokatorima jest ignoriranje.

Međutim, dužan sam upozoriti da svako izražavanje teritorijalnih pretenzija, koliko god ono bilo tragikomično i besmisleno, može dovesti u nelagodan položaj pripadnike naše talijanske manjine. Želim naglasiti da iredentizam ne stanuje u Istri, već samo u glavama pojedinih propalih političara koji očito nemaju što drugo ponuditi biračima.

Istra je primjer cijeloj Europi po pitanju dosegnute razine suživota i tolerancije. Takvu Istru nitko i ništa ne može promijeniti.  

Pin It on Pinterest