Edukacija o prijevarama i krađama u Puli

 

U cilju povećanja zaštite starijih osoba, jučer je u prostorijama Društva multiple skleroze Istarske županije održana edukacija  članova udruge i pružatelja usluga pomoći u kućama.

Naime, Odjel prevencije Policijske uprave istarske provodi preventivnu aktivnost informiranja osoba starije životne dobi o načinima izvršenja kaznenih djela krađa i prijevara u njihovim domovima, posljedice kojih su nanošenje znatne imovinske štete, ali i ozljeđivanje starijih osoba i razvijanje osjećaja nesigurnosti i nepovjerenja. Navedena aktivnost provodi se kroz edukacije u mjesnim odborima u gradovima, suradnju s udrugama umirovljenika i edukacije u dnevnim boravcima. Dio populacije, koji ovakvim načinom preventivnog rada do sada nije bio obuhvaćen, su osobe koje žive same u domovima te iz određenih razloga ne mogu doći na nikakav vid organizirane edukacije. Stoga je Odjel prevencije, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, započeo provoditi edukacije osoba koje pružaju pomoć u kućama o pojavnim oblicima i načinima izvršenja kaznenih djela krađa i prijevara na štetu starijih osoba.

Starije osobe kao jedna od najranjivijih skupina društva izvršenjem ovakvih kaznenih djela, osim što trpe imovinsku štetu, razvijaju i osjećaj nepovjerenja i nesigurnosti prema vanjskoj okolini i građanima, a može doći i do njihovog ozljeđivanja. Često su pružateljice usluga pomoći u kućama i volonteri jedine osobe kojima vjeruju i čijih se savjeta pridržavaju, a ponekad i jedine osobe koje ih posjećuju u njihovim domovima.

Djelatnice Odjela prevencije upoznale su nazočne s najčešćim pojavnim oblicima prijevara starijih osoba, kao što su lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, dovođenjem u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Pružateljice usluga pomoći u kućama i volontere  savjetovale su da osobe, o kojima brinu, pouče sljedećim ”zlatnim savjetima za zlatnu dob”:

NE PUŠTAJTE U DOM NEPOZNATE OSOBE  (oni koje vas trebaju, vratit će se poslije kada osigurate nazočnost druge osobe)

NE NASJEDAJTE NA LJUBAZNOST OSOBA PRED VRATIMA (trudnoća, slabost, invaliditet)

NIŠTA NE POTPISUJTE PRIJE NEGO SE POSAVJETUJETE SA OSOBOM OD POVJERENJA (članovima kućanstva, osobom koja vam pruža pomoć u kući i sl.)

NIŠTA NE KUPUJTE NA KUĆNOM PRAGU OD NEPOZNATIH OSOBA (ako ste za neki artikl i zainteresirani, zamolite prodavača da se vrati kada osigurate nazočnost druge osobe)

TELEFONOM NE DAJTE OSOBNE PODATKE (ime, prezime, broj osobne iskaznice, tekućeg računa, kućnu adresu i dr.)

NE PRISTAJTE NA PONUDE PUTEM TELEFONA (teleoperateri, priključci struje)

Pin It on Pinterest