Zapadna tribina Gradskog stadiona Aldo Drosina nazvana po Branku Bubiću Bubi

Posthumno priznanje nogometnoj legendi u povodu prve godišnjice smrti

Na inicijativu kluba NK Istra 1961 koju je podržao gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zapadna tribina Gradskog stadiona Aldo Drosina od danas nosi naziv po Branku Bubiću – Bubi. Prigodna ploča postavljena je na zapadnoj tribini Drosine uoči sutrašnje, prve godišnjice njegove smrti čime Grad Pula i NK Istra 1961 posthumno odaju priznanje našoj nogometnoj legendi.

„Čim sam dobio prijedlog NK Istre 1961 da se zapadna tribina nazove po Bubi spremno sam to podržao. Buba je naša legenda i zaslužio je. Na taj način njegovo ime zauvijek će biti očuvano na tribinama stadiona na kojem je odrastao, u klubu kojeg je pomogao izgraditi, na čemu mu je danas zahvalna nogometna, ali i cjelokupna javnost. Uz Drosinu i Bubu, to je prava pulska nogometna i sportska priča“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

S gotovo 50 godina kontinuirane aktivnosti u pulskom nogometu, Branko Bubić je kao igrač, a kasnije i sportski djelatnik, zasigurno jedan od najznačajnijih sudionika pulske nogometne povijesti.

Nogomet je počeo igrati u juniorima NK Ližnjan, a već kao sedamnaestogodišnjak nastupa za seniorsku ekipu. NK Istri je pristupio 1972. i za najbolji pulski nogometni klub igrao do 1977. godine. Njegov talent prepoznali su u NK Rijeci pa od sezone 1977./78. brani boje riječkog prvoligaša. Nakon odsluženog vojnog roka 1979. vraća se u NK Istru koja se tada natjecala u natjecanju tadašnje 2. savezne nogometne lige. U studenom 1988. Branko Bubić odigrao je protiv zagrebačkog Dinama svoju posljednju utakmicu za NK Istra. Tijekom dugogodišnje karijere za NK Istru je odigrao 406 prvenstvenih utakmica i postigao 58 golova te uz legendarnog Mikija Ostovića ima najviše nastupa u povijesti pulskog nogometa.

Neko vrijeme bio je istovremeno igrač i tajnik kluba te rukovoditelj Gradskog stadiona. Od početka ’90-ih godina i administrativne odluke da NK Istra nastupi u najvišem rangu nogometnog natjecanja samostalne Hrvatske, pa do svog preranog odlaska, bio je aktivan u radu pulskih klubova koji su bili nositelji nogometa u Puli – NK Uljanik, NK Pula 1856, NK Pula Staro Češko, NK Pula, NK Istra 1961. Nastupao je i za amatersku reprezentaciju Hrvatske.

Za doprinos sportu 2019. godine dobio je nagradu za životno djelo Sportske zajednice Grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest