KAKO ĆE IZGLEDATI PLENKOVIĆEVA VLADA

Koliko će biti ministarstava, koja će se spojiti, koja izdvojiti, što će dobiti Most, koja fotelja čeka Petrova

Kako će izgledati nova hrvatska Vlada, koju će najvjerojatnije sastaviti HDZ i Most, nije još do kraja poznato, ali ono što se sada sa sigurnošću može reći jest to da će imati čak četiri potpredsjednička mjesta, a taj HDZ-ov prijedlog, kako doznaje Jutarnji, prihvatljiv je i Mostu.

– O tome smo razgovarali u Mostu i mislim da oko toga ne bi trebalo biti problema – rekao je naš sugovornik iz Mosta.

Prema dosad dostupnim informacijama, što je jučer, zapravo, potvrdio i predsjednik HDZ-a te izgledni novi premijer Andrej Plenković, Božo Petrov u toj će Vladi biti prvi potpredsjednik, a ostalo troje potpredsjednika dat će HDZ. Spominju se imenaDavora Ive Stiera, Ivane Maletić i Davora Božinovića.

Vlada bi, prema nekim najavama, imala jedno ministarstvo manje nego do sada, neki će se resori spajati, a neki će se razdvajati. Tako se sve glasnije mogu čuti nagađanja o podjeli Ministarstva gospodarstva. Iz njega bi se izdvojila energetika, koja bi pripala Mostu, koji želi pod svojom kontrolom i dalje imati Inu, dok bi gospodarstvo spojeno s poduzetništvom pripalo HDZ-u. HDZ Mostu nudi četiri ministarstva, smatrajući da je to realan broj s obzirom na odnos snaga u Saboru, pa bi tako mogao zadržati ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave te zaštite okoliša, kojem bi se mogao pripojiti resor energetike.

Postoje ideje i da se znanost odvoji od obrazovanja te da se resor mladih izdvoji iz socijalne politike i pripoji sportu.

Vlada bi trebala ponovno imati državne tajnike umjesto zamjenika, a obje su se strane u pregovorima složile da se jedna drugoj neće miješati u resore, odnosno da više neće biti veta na imenovanja, niti će, bude li jedan ministar iz HDZ-ove kvote, njegov državni tajnik biti iz Mosta, nego će svaka stranka u svojem resoru imati vertikalu i odgovornost za posao.

( Izvor: www.jutarnji.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest