Ovog vikenda u Studentski dom useljava druga generacija studenata

Nova akademska godina počinje u ponedjeljak, 3. listopada, a dotad će se, dakle ovog vikenda u Studentski dom u Puli useliti studenti koji na različite studije pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile pristižu iz drugih hrvatskih gradova. Riječ je o 130 studenata koji su pravo na smještaj u Studentskom domu ostvarili na temelju natječaja provedenog u srpnju. Uz njih, tijekom nove akademske godine u domu će boraviti i šest inozemnih studenata koji to pravo ostvaruju na temelju programa mobilnosti Erasmus+.

Nadomak fakulteta i studentskog restorana

– Prijavu na natječaj, koji je jedinstven i za smještaj u domu i za subvencioniranje privatnog smještaja, ove je godine podnijelo gotovo 500 studenata, što je znatno više nego lani. Među njima, 150 ih je konkuriralo za subvenciju smještaja od 200 kuna mjesečno. To pravo ostvarilo je također 130 studenata. I ove će godine u domu stanovati većinom studentice, dvostruko ih je više nego studenata. Pristižu uglavnom iz Slavonije, Međimurja, Dalmacije te središnje Hrvatske. Broj studenata iz Istre koji će biti smješteni u domu gotovo je na razini prošlogodišnjeg, nešto manje od 10 posto ukupnog broja studenata, kaže Sanda Rojnić Sinković, zamjenica voditeljice Studentskog doma.

Studentski dom u Puli, kao i studentski restoran, otvoren je prije točno godinu dana. Čak 50-ak studenata iz prve generacije koja je boravila u domu to je pravo ponovno ostvarila, stoga i u ovoj godini ostaju u domu. Rojnić Sinković kaže da su studenti vrlo zadovoljni uvjetima smještaja u domu, koliko zbog kvalitete i sigurnosti boravka u njemu, toliko i zbog lokacije. Naime, dom se nalazi na svega stotinjak metara udaljenosti od fakulteta te na par koraka od studentskog restorana.

Pulski studentski dom raspolaže sa 144 ležaja. Od toga je 136 namijenjeno studentima, a preostalih osam u četiri apartmana gostujućim profesorima i suradnicima Sveučilišta u Puli. Sve su sobe izrazito kvalitetno opremljene, svaka ima sanitarni čvor, hladnjak, televizor, bežični internet, posteljinu… Studenti imaju na raspolaganju mogućnost korištenja informatičke učionice s računalima, multifunkcionalne dvorane za učenje i sport, zamjenu posteljine svaka dva tjedna te niz ostalih povoljnosti. Određen broj soba prilagođen je korištenju osoba s invaliditetom, a sigurnost boravka jamči videonadzor te 24-satni rad recepcije.

Izvor: http://www.glasistre.hr

Odgovori

Pin It on Pinterest