Obilježena 30. godišnjica susreta četiriju Novigrada

Grad Novigrad je krajem tjedna bio domaćin ovogodišnjeg tradicionalnog Susreta četiriju Novigrada. Ovakvi susreti imenjaka nisu rijetkost u svijetu, ali kad je Hrvatska u pitanju, to je jedinstvena manifestacija, nema sličnih primjera. U petak navečer stigla su na veliko parkiralište novigradske sportske
dvorane tri puna autobusa iz tri različita pravca.
Zanimljiva karavana s građanima iz dalmatinskog, podravskog i karlovačkog Novigrada. Dočekali su ih domaćini, istarski Novigrađani. Pozdravili su prijatelje i stare znance stiskom ruke i grljenjem. Dočekali su ih pjesmom, pićem i toplim obrokom po domaću – kobasicama, fužima i kupusom.
Svjedočili smo izuzetno toploj atmosferi. Bio je to ponovni susret dobrih znanaca. Bilo je tu i mladih kojima je ovo bio prvi skup hrvatskih mjesta s jednakim nazivom. Feštu su organizirali volonteri, građani Novigrada koji su za vikend u svojim domovima ugostili prijatelje iz dalekih mjesta. Susreli su se opet
Milan iz Istre i Zdravko iz Podravine. Zagrljaj i potom uobičajeno pitanje – “kako zdravlje”.
Vinko Stanković iz malog naselja Novigrad u općini Netretić predsjednik je organizacijskog odbora susreta četiriju Novigrada. Imao je vremena samo za slikanje, a u ruci je držao poklon-paket za prijatelja kod kojeg već godinama spava. “Jeste li vidjeli Anđela?”, pita u tom metežu. Snimili smo načelnike Marijana Peretića (načelnik Općine Netretić u kojoj se nalazi Novigrad na Dobri), Mladena Mađara (podravski Novigrad) i Josu Kaplana (dalmatinski Novigrad) te gradonačelnika domaćina Antea Milosa.
Priča o ovom susretu počela je još davne 1986. godine pa se ove godine obilježava 30. godišnjica susreta. Nakon nekoliko druženja tokom sportskih i kulturnih susreta u bivšoj državi tadašnji čelnici istarskog, podravskog i dalmatinskog Novigrada odlučili su upriličiti zajedničke susrete. Kada
je izbio Domovinski rat tradicija je prekinuta. Najviše su nastradali Dalmatinci u zaleđu Zadra. Drugog siječnja 1992. jugoslavenska vojska i četnici okupirali su Novigrad, a u mjestu je ostalo tek pet osoba. Nekoliko stotina izbjeglica iz mjesta imenjaka smješteno je u istarskom Novigradu pa je veza učvršćena.
Do obnove susreta došlo je 2002. godine i tada im se pridružilo i malo naselje Novigrad na Dobri (101 žitelja) iz općine Netretić u karlovačkoj županiji. Od tada susreti se održavaju iz godine u godinu, redovito u istom mjesecu, pri kraju turističke sezone.
– To je velika stvar za nas, držimo do te tradicije zbližavanja ljudi. Svake se godine susret održava u drugom Novigradu i autobusi su uvijek puni, veli nam Milos. Tokom trodnevnog druženja održavaju se brojne sportske manifestacije, tzv. Novigradska olimpijada (nogomet, pikado, skakanje u vrećama, nošenje kašeta, potezanje konopa). Jučer su domaćini organizirali niz izleta brodom i autobusom kako bi goste upoznali sa širom okolicom svog grada. U gostoprimstvu se uključilo i nekoliko novigradskih restorana, a jučer navečer u restoranu hotela Maestral održana je zajednička večera i svečanost prilikom koje su dodijeljena priznanja najvjernijim sudionicima tih skupova. Gosti su obišli Novigrad, uživali su u enogastronomskoj ponudi, a u župnoj crkvi Sv. Pelagija i Sv. Maksima održana je sveta misa.

Odgovori

Pin It on Pinterest