Drosini novi travnjak, Uljaniku nove sjedalice i tribine

Sljedeće godine, od 3. do 19. svibnja, Hrvatske će biti domaćin Europskog prvenstva U-17 reprezentacija, odnosno UEFA U-17 EURO igrat će se u Puli, Rijeci i Kostreni. Kako je i više nego izvjesno da nova Kantrida do tada neće ugledati svijetlo dana, finale EURO-a igrat će se, gotovo sigurno, na stadionu Aldo Drosina. Upravo zbog nadolazećeg EURO-a u pulski stadioni, Drosina i SRC Uljanik-Veruda, doživjet će značajna ulaganja.

Uljanikov stadion zatvoren od 15. siječnja

Prema neslužbenim informacijama, na SRC-u Uljanik-Veruda će se preurediti svlačionice, postaviti sjedalice s naslonom, montirati krovna konstrukcija na dijelu tribine te sanirati travnjak. Prema istim informacijama, dijelom će potrebne radove financirati HNS, dijelom Grad Pula, a velikim dijelom Uljanik, koji godinama kvalitetno skrbi o stadionu.

S druge strane, javna je tajna da je potrebna i zamjena travnjaka na stadionu Aldo Drosina. Naime, propuštena zamjena travnjaka prilikom dovršetka gradnje “pulske bombonjere” kada se nerazumljivo odbijalo postaviti i novi travnjak, unatoč tome što su bila osigurana i sredstva, učestalo stiže na naplatu i koliko god da se napora ulaže u sanaciju postojećeg travnjaka, on je jednostavno najgori u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi. Njegova zamjena je stoga nužna želi li ‘Drosina’ biti domaćin EURO-a, pa čak i finalne europske smotre koja bi se navodno trebala igrati na njemu.

No, za sada se još uvijek ne zna tko bi financirao zamjenu travnjaka na Drosini, odnosno hoće li to sufinancirati HNS, Grad Pula, odnosno Pula sport, ili, pak, NK Istra 1961. Stoga smo upit o ulaganju u pulske stadione za potrebe EURO-a U-17 2017. godine poslali Gradu Puli. Naime, prema nama dostupnim informacijama, HNS i Grad Pula postigli su načelni dogovor o potrebnim ulaganjima u pulske stadione da bi što kvalitetnije dočekali sudionike EURO-a. Gradsku upravu upitali smo stoga koje su dogovorene preinake na pulskim stadionima i o kojim se planiranim iznosima troškova radi te kako je dogovorena podjela troškova. No, iz Grada su nam poslali tek šturi odgovor.

“Budući da između Grada Pule i Hrvatskog nogometnog saveza još uvijek traju pregovori oko domaćinstva Europskog nogometnog prvenstva u Puli iduće godine za selekciju U-17, o svim detaljima moći ćemo izvijestiti javnost tek po njihovom okončanju i nakon službenog potpisivanja ugovora”, naveli su iz Grada Pule.

S druge strane, iz HNS-a su nam potvrdili da su s Gradom obavili više razgovora i sastanaka na temu organizacije dijela natjecanja EP-a U-17 koje će se održati na području grada Pule.

– S određenim segmentima tih sastanaka upoznati su i predstavnici tvrtke Pula sport koja je vlasnik i upravlja stadionom “Aldo Drosina” te tvrtka Uljanik Standard koja je korisnik i upravlja stadionom Uljanik. Prije nekoliko smo dana dostavili i završni prijedlog ugovora prema vlasnicima navedenih objekata te se kroz nekoliko dana očekuje i njihovo potpisivanje, odgovorili su na naš upit iz HNS-a a odgovor potpisuje glasnogovornik Tomislav Pacak.

Također, pojašnjavaju nadalje, na stadionu SRC Uljanik-Veruda bit će potrebno temeljito uređenje svih prostorija i svlačionica u prizemlju i na katu stadiona, natkrivanje jednog dijela tribine (kao privremeno rješenje), uređenje VIP i press prostora na tribinama te kvalitetna sanacija travnjaka. Da bi se sve to uspjelo na vrijeme i realizirati, iz HNS-a navode kako su zatražili zatvaranje Uljanikovog stadiona od 15. siječnja 2017. godine pa sve do početka natjecanja i da na njemu smiju boraviti samo službe koje će izvoditi radove.

UEFA insistira na novom travnjaku

– Ono na čemu HNS i UEFA insistiraju jest novi travnjak na stadionu Aldo Drosina, kao i manje dorade na samom objektu poput uređenja dviju svlačionica, postavljanje TV studija i uređenje press prostora, kažu također iz HNS-a, ali i naglašavaju da će o detaljima vezanima za financijska sredstva moći razgovarati tek nakon potpisivanja ugovora s vlasnicima objekata.

HNS, kažu nadalje, će sigurno financijski sudjelovati i pomoći domaćinima utakmica u pripremi objekata za UEFA U-17 Europsko prvenstvo koje se odigrava na četiri stadiona u Puli, Rijeci i Kostreni. HNS-u je u interesu, ističu, upravo razvoj navedenih regija i područja.

– Realno gledajući, postojale su u Hrvatskoj i druge destinacije u čiju je infrastrukturu trebalo uložiti manje sredstava, ali smatramo da je odabir navedenih gradova opravdan i vjerujemo u prepoznatljivost ovog projekta od strane lokalnih uprava, kao i u njihovu bezrezervnu podršku pri realizaciji postavljenih ciljeva, odnosno ispunjenja traženih kriterija. Prema sadašnjem tijeku razgovora i pregovora, ne sumnjamo da ćemo zajedno sa svim važnim partnerima s područja Pule učiniti sve kako bismo što kvalitetnije organizirali jednu ovako veliku manifestaciju te da ćemo kroz oglase na televiziji Eurosport, koji će se prikazivati svakodnevno 30 dana u sklopu Eura, kvalitetno predstaviti cijelu regiju kao domaćina. Nakon završetka manifestacije očekujemo da sve strane budu zadovoljne, kako bi se u skoroj budućnosti HNS mogao odlučiti za slične projekte u toj regiji, zaključuju iz Hrvatskog nogometnog saveza.

( Photo: Pulska svakodnevnica, Text : www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest