Pojeftinilo “zeleno zlato”

Pulski Agroprodukt, čija uljara u Vodnjanu maslinarima otvara svoja vrata danas u 15 sati, snizio je cijenu maslinovog ulja za 15 kuna, pa se litra ulja vraća na 95 kuna, koliko je iznosila prije lanjskog poskupljenja uslijed manjih količina. Osnovni razlog za takav potez, saznajemo od direktora Aleksandra Bašića-Palkovića, je dobra maslinarska godina, koja će se pokazati nadprosječnom kvalitetom i količinama.

Vodnjanski torčol

– Očekujemo da će biti dobra godina i nije u redu prema stalnim kupcima držati visoku cijenu u tako rodnoj sezoni. Agroprodukt uglavnom prodaje ulje u južnoj Istri, najviše nam dolaze Puležani i iz okolice, mada kod nas kupuju i Riječani, Slovenci i Zagrepčani. Mi smo i jedini prije četiri godine spustili cijenu kada je smanjena stopa poreza na ulje, kaže Bašić-Palković.

Tvrtka raspolaže s 10 do 11 tisuća ulika u rodu na 54 hektara u Barbarigi i Fažani. U prosjeku godišnje proizvede između 24 i 25 tona ulja, a ove godine očekuju 28 tona, koje će prodavati pod brendom “Vodnjanski torčol”, mješavinom svih sorti, i pod brendom serije monosortnih ulja “Salvela” (bjelica, buža, pendolino, leccino, leccione i kontrolirana mješavina Aurum).

– Urod će biti bolji u odnosu na ostale godine. Pred jesen je bilo toplo i sunčano, tako da nije bilo prekida u fazi stvaranja ulja. Očekuju se i bolji randmani jer nije bilo suše. Tako da i svi oni koji nisu imali probleme s maslinovom muhom mogu očekivati dobru sezonu. Moja je pak preporuka maslinarima, koji još čekaju s berbom, da prate muhu, štite nasade i da paze na karencu zaštitnih sredstava s obzirom na to kada planiraju brati, rekao je Agroproduktov tehnolog proizvodnje Edi Družetić.

U vodnjanskoj Trgovačkoj ulici, gdje se nalazi torčo, danas poslijepodne treba očekivati gužve – otvaranje uljare uvijek je poseban doživljaj za lokalne uzgajivače, a veselit će ih i da Agroprodukt, kako kažu iz te tvrtke, sa zadržavanjem stare cijene prerade od 1,5 kune po kilogramu želi ukazati na vjernost svojih klijenata. Te će se cijene vjerojatno primjenjivati i u ostalim uljarama na jugu Istre, jer su nam lani vlasnici manjih pogona rekli da se u pravilu drže postavljenih cijena “velikih igrača” poput Agroprodukta.

Stroj u Trgovačkoj obrađuje 2,2 tone na sat, a 200 kilograma je minimalna količina za preradu. Naravno, oni koji imaju manje, udružuju svoj urod za mljevenje.

Uljara iz 1911.

– To je najstarija uljara na sjevernom Jadranu koja od 1911. radi u kontinuitetu i na istom mjestu. Uz maslinare iz južne Istre, na preradu nam donose masline i sa Cresa, Rijeke, Poreštine… To je i svojevrsna tradicija nastala u vremenu kada je radila samo naša uljara i ona u Taru. Torčo u Vodnjanu je društveni fenomen. Radi od 0 do 24 sata, ljudi se šeću, razgovaraju, mogu pratiti cijeli proces dok ne potekne ulje, obilaze nas i djeca iz škola i vrtića, kao Korzo, kaže Bašić-Palković.

Pogon, za koji kaže da se iz godine u godinu modernizira, bit će sasvim sigurno otvoren maslinarima do prosinca, a po potrebi radit će duže, vjerojatno do 15. prosinca. Naime, još je puno maslinara koji beru po starinski, u puno kasnijim terminima nego što to današnji trendovi nalažu.

( Izvor: www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest