Majčino mlijeko je zlatni standard prehrane djeteta

Nacionalni tjedan dojenja obilježava se prvi tjedan u listopadu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, patronažne sestre imaju značajnu ulogu u promicanju i unaprjeđenju zdravlja cijele populacije. Njihova uloga se posebno prepoznaje u skrbi za trudnice, babinjače, majke, novorođenčad, dojenčad i malu djecu. Jedna od mjera patronažne zdravstvene zaštite je promicanje dojenja. Zbog toga su i patronažne sestre Istarskih domova zdravlja pokrenule inicijativu obilježavanja tjedna dojenja, a jučer su prigodne aktivnosti provedene na Portarati.

Dojenje šest mjeseci

Cilj je, kako kažu, povećanje svijesti u javnosti i među zdravstvenim djelatnicima, o važnosti isključivog dojenja tijekom prvih šest mjeseci, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. To znači da dojenčetu u prvih šest mjeseci nije potrebno davati nikakvu dodatnu hranu ni tekućinu. Promicanje dojenja te povećanje postotaka ukupno dojene djece do prve, odnosno druge godine života jedan je od najučinkovitijih načina za poboljšanje zdravlja djece te povoljno djeluje i na zdravlje u odrasloj dobi. Majčino mlijeko je zlatni standard prehrane djeteta, o čemu patronažne sestre kroz tečajeve za trudnice pripremaju žene za stvaranje pozitivnog stava prema dojenju.

– Iako je dojenje prirodan proces, on nije instinktivan, nego ga treba naučiti. Postoje brojni problemi koji mogu majku omesti u uspješnom dojenju ili utjecati na prekid dojenja. Zbog toga su osnovane i Grupe za potporu dojenja, kojima je cilj pomoći majkama koje doje informacijama, savjetima, praktičnom pomoći, emocionalnom potporom te razmjenom iskustva među majkama. Na području pulske ispostave grupe su formirane prema području koje pokriva pojedina patronažna sestra. Informacije o Grupama za potporu dojenje majke mogu dobiti u rodilištu ili od patronažne sestre koja dolazi u kućne posjete. Dolaskom u grupu majke ojačavaju povjerenje u vlastite sposobnosti dojenja te lakše savladavaju prepreke, kaže dipl.med.techn. Davorka Rakić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra Istarskih domova zdravlja.

Podrška majkama dojiljama

Na Portarati se jučer družilo više desetaka dojilja, razmjenjivale su iskustva, slušale savjete patronažnih sestara i ujedno dobile prigodne poklone i reklamne materijale. Saznale su tako da je majčino mlijeko kemijskim sastavom idealno prilagođeno rastu, razvoju i nezrelosti djeteta. Štiti dijete od respiratornih, crijevnih, alergijskih bolesti i poremećaja. Jedna od prednosti dojenja je svakako i ekonomska isplativost. Osim za dijete, dojenje ima pozitivne učinke i na majku kao što je manja učestalost raka dojke i jajnika, brži oporavak poslije poroda, a pozitivan je učinak i na psihičku stabilnost majke.

– Velika dobrobit dojenja je razvijanje ljubavi i privrženosti između majke i djeteta. Ta dijada majka – dijete predstavlja simbiotsku zajednicu, koja je i prva socijalna zajednica uopće. Majka pruža djetetu smirenje, ugodu, a ono na temelju toga stječe povjerenje koje doprinosi osjećaju sigurnosti i samopouzdanja u kasnijem životu. Zbog svih navedenih pozitivnih učinaka dojenja, potrebno je svakim danom pojačavati podršku majkama u procesu

dojenja, kako bi postala jedna od prepoznatljivih aktivnosti koje patronažne sestre provode pa i u vidu obilježavanje Nacionalnog tjedna, naglasila je Rakić.

Grupe za potporu dojenju u Puli

Grupe za potpore dojenju organiziraju se širom grada. Tako se jedna grupa sastaje u prostoru Mjesnog odbora na Stoji svaki drugi četvrtak u mjesecu, od 10 do 12 sati, a vode ih koordinatorice Mara Kozić i Dragica Dolenec. Druga grupa koja pokriva i dio Šijane sastaje se u MO-u Monvidal svaki drugi četvrtak u mjesecu, od 10 do 12 sati, uz koordinatorice Đej Vitasović i Dunju Račić. Na području Valdebeka djeluje Grupa potpore koja se sastaje u prostoru MO-a Valdebek, Pod murvom 2, svaki drugi utorak u mjesecu u 10 sati, a koordinator je Marjeta Milani. Sastaju se i u sportskoj dvorani Pump’n Jump, Valvazorova 5, svaki prvi četvrtak u mjesecu u 11 sati, a koordinatorica je Gordana Pustijanac- Peruško

( Izvor: www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest