Štinjancima nedostaju trgovina, mesnica, pošta…

Kada će dobiti kanalizaciju, javnu rasvjetu i oborinsku odvodnju najviše je zanimalo Štinjance koji su se okupili u mjesnom odboru na javnoj tribini održanoj u srijedu navečer za građane koji svojim prijedlozima žele pomoći u kreiranju gradskog proračuna za 2017. godinu. Njima su na pitanja, prijedloge, pokude i poneku pohvalu odgovarali gradski pročelnici, direktori poduzeća i ravnatelji gradskih ustanova.

Nužno proširenje groblja

Pročelnica Vesna Sajić navela je da se prijedlozi građana mogu dostaviti do 10. listopada, a osim na javnim tribinama ili putem mjesnih odbora, svoje prijedloge mogu dati i putem web stranice www.proracun.pula.hr.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Dušanko Babić Beba gradskim je službenicima predstavio 25 prijedloga. Zatražio je tako izgradnju javnih sadržaja na gradskoj čestici navodeći kako bi bilo dobro da Grad raspiše natječaj za pravo građenja te da se javno-privatnim partnerstvom ondje izgrade sadržaji koji Štinjancima nedostaju – trgovina, mesnica, pošta, liječnička ordinacija. Zatražio je i prioritetno proširenje štinjanskog groblja, završetak kanalizacije u brojnim ulicama te postavljanje javne rasvjete i izgradnje oborinske odvodnje u mnogim ulicama, kao i izgradnju vodovodne mreže na području Šuride.

Govoreći o proširenju groblja direktor Monte Gira Darko Buršić naveo je da je do zastoja došlo jer je teren na kojem se planira proširenje (prema moru) u vlasništvu države, da su oni projekt izradili te ishodovali lokacijsku dozvolu. Naveo je kako se prema njegovu mišljenu radovi ipak mogu očekivati u ovoj godini.

Nekoliko je Štinjanaca iskazalo ogorčenje što ulica Plazine uopće nema nužnu infrastrukturu. “Nemamo svjetla, ni puta, a nemamo ni kanalizaciju. Hoćemo li to ikada dobiti”, upitali su. Pročelnik Giordano Škuflić im je pojasnio da u toj ulici nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, da je rješavanje problematično i dugotrajno i, dok se to ne riješi, nikakvi radovi ne mogu početi, a da čak ni izvlaštenje na koje se pozivaju nije lako provesti. Isti je problem, naveo je, zapreka radovima i investicijama i u drugim ulicama.

Na imovinsko-pravne odnose “izvukao” se i direktor Pula Herculanee Igor Stari kojega su mještani pitali zašto u njihovim ulicama nema kanalizacije, a posebno su ogorčeni bili mještani Baližerke koji se ne mogu spojiti na kanalizaciju jer nije dovršena. Kako je navela jedna mještanka, za kanalizaciju je papire potpisala 1985. godine, no i dalje ju nema.

– Trenutno se izrađuju projekti za sve dijelove grada koji nemaju kanalizaciju pa tako i Štinjan jer bi 2018. godine kroz EU projekte to napravili, rekao je Stari i dodao da u mjestu ima gotovo 400 ljudi koji se mogu priključiti na kanalizaciju jer imaju uvjete, ali to ne čine.

Problem autobusnih stajališta

No, pretjerano zadovoljni nisu bili niti oni koji imaju kanalizaciju, a kojima, otkako su se priključili, za južine jako smrdi u kućama, rekla je Vicka Marić s Kašćuna. Njoj je iz tvrtke Pragrande odgovoreno da oni ne mogu spriječiti smrad u cijevima, ali mogu pokušati otkriti odakle smrad ulazi u kuće na način da će zadimiti kanale. Mještanin Branko Obradović s Kozade pitao je može li se postaviti nadstrešnica na mjestu gdje autobus čeka 20-ak školaraca te zašto autobus do Pule ne ide najkraćom rutom već vozi do grada više od pola sata. Direktor Pulaprometa Igor Škatar odgovorio mu je da nadstrešnice postavlja Grad te će vidjeti može li se riješiti taj problem. Na pitanje autobusnih linija nadovezali su se i drugi Štinjanci pitajući zašto su im ukinuta stajališta u Šijani kod trgovačkih centara pa od Peveca do Stande nemaju gdje izaći.

– Izgradnjom velikog kružnog toga na ovom smo dijelu izgubili sedam stajališta, naveo je Škatar i dodao da su zatražili nova od izvođača radova, ali nisu ih dobili te da se nada kako će to riješiti kada se cesta bude širila.

Na kraju je Nikola Mićanović ukazao na dva velika problema u Ulici Baližerka – nepostojanje oborinske odvodnje zbog čega za jačih kiša mnogi podrumi plivaju te na nogostupe pune parkiranih automobila jer su mještani svoje garaže pretvorili u apartmane pa mame s kolicima i osobe s invaliditetom uopće ne mogu do mora.

Igrala uz nogometno igralište

Erik Lukšić, direktor Pula Sporta, kazao je da će se u idućoj godini nastaviti sanacija svlačionica, sanitarnog čvora, krova i fasade na objektima na nogometnom igralištu, a da će se uz igralište vratiti dječja igrala koja su maknuta jer su bila derutna.

( Izvor: www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest