Cesta ponudila uređenje Trga kralja Tomislava za 24 milijuna kuna

Na javni poziv u kojem Grad Pula traži izvođača radova za prvu fazu uređenja Trga kralja Tomislava na Verudi, prema idejnom rješenju Studija BF, stigla je samo jedna ponuda i to zajednice ponuditelja – pulske tvrtke Cesta d.o.o. i Dulex d.o.o. Trenutno je u tijeku analiziranje i ocjenjivanje pristigle ponude, nakon čega bi, prema najavama gradske uprave prilikom pokretanja natječaja, radovi mogli započeti već u studenom.

Jedan od najvećih zahvata

– Javni poziv za izvođenje radova na uređenju Trga kralja Tomislava s rekonstrukcijom dijela Palladiove ulice s infrastrukturom, rekonstrukcijom vodovodne mreže i rekonstrukcijom mješovite kanalizacijske mreže bio je otvoren do 30. rujna. Pristigla je samo jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Cesta d.o.o. i Dulex d.o.o. na iznos od 19.386.256,18 kuna bez PDV-a, odnosno 24.232.820,23 kune s PDV-om, odgovorili su nam iz Grada Pule i pojasnili da je u tijeku pregled i ocjena ponude, pri čemu se ocjenjuje valjanost i računski pregledava ponuda, nakon čega će se, ukoliko je valjana, donijeti odluka o odabiru izvođača.

Iz Grada napominju da je riječ o zajedničkoj nabavi Grada Pule, Vodovoda Pula i Pragrandea. Ističu da je uređenje Trga kralja Tomislava jedan od najvećih zahvata ove godine i obuhvaća parterno i krajobrazno uređenje površine trga s pratećim sadržajima, izgradnju parkirališta s pripadajućim pristupima, odvodnju oborinskih voda trga s kišnim vrtovima, prelaganje plinske mreže, izvođenje elektroinstalacije s javnom rasvjetom te radove na izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture.

– Osim toga, rekonstruirat će se Palladiova ulica koja obuhvaća rekonstrukciju prometnih površina, izgradnju oborinske odvodnje, javne rasvjete i elektroničke komunikacijske infrastrukture. Vodovodna i kanalizacijska mreža rekonstruirat će se također na području trga te u Palladiovoj ulici. S radovima se planira započeti u studenom ove godine i trajat će sedam mjeseci. Do početka ljetne sezone građani Verude dobit će uređen trg sa svim popratnim sadržajima i u potpunosti opremljen komunalnom infrastrukturom i prilazima, zaključuju iz gradske uprave.

Uređenjem pola stoljeća zapuštene najveće površine na Verudi konačno će se dobiti moderan i uređen prostor koji predstavlja centar okupljanja stanovnika Verude i šireg područja.

Parkiralište s 84 mjesta

Uređenje trga planirano je u dvije faze. U prvoj fazi koja počinje, dakle, sljedeći mjesec, kompletno će se urediti parterni dio trga s rekonstruiranom vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, rekonstruirat će se Palladiova ulica te prilaz iz Široline ulice.

Kroz parterno uređenje izgradit će se parkiralište s 84 parkirnih mjesta uz 25 parkirna mjesta koja će se urediti u Palladiovoj ulici, a gradska je uprava već ranije naglasila da parkirna mjesta neće biti pod naplatom. Izgradit će se oborinska odvodnja kišnim vrtovima, presložiti plinske instalacije, te položiti nove elektro i komunikacijske instalacije s javnom rasvjetom. Ujedno će se izgraditi dječje igralište i krajobrazno urediti površina trga koji zauzima čak 8.600 četvornih metara.

U Palladiovoj ulici će se, pak, rekonstruirati prometna površina s oborinskom odvodnjom, nova javna rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura te parkiralište, dok će Vodovod i Pragrande rekonstruirati svoje mreže na području trga i u Palladiovoj ulici.

Manje intervencije na zelenoj tržnici

U drugoj fazi uređenja izgradila bi se zgrada tržnice i zgrada mjesnog odbora, ali već je sada poznato da će se u drugu fazu krenuti tek kada to proračunske mogućnosti dozvole. No, iako je gradnja ta dva objekta predviđena u toj drugoj fazi, dijelom će se i sadašnja zelena tržnica na Verudi ipak urediti. Gradsko poduzeće Tržnica pripremit će idejno rješenje uređenja tržnice koje će se, prema najavama gradske uprave, realizirati u očekivanju druge faze projekta. To podrazumijeva manje zahvate kao što su novo opločenje ili nabavka novih nadstrešnica i novih štandova, kako bi i taj dio bio uređen u skladu s ostalim prostorom.

( Izvor:  www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest