Urbano područje Pula odabrano za provedbu ITU mehanizma

Jučer je obznanjena odluka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europska unije prema kojoj je nakon provjere usklađenosti, vrednovanja i ocjene kvalitete prijave urbano područje Pula odabrano kao područje za provedbu mehanizma integralnog teritorijalnog ulaganja. Tim povodom u prostorijama Komunalne palače na konferenciji za medije okupili su se gradonačelnik Pule Boris Miletić u pratnji svoje zamjenice Elene Puh Belci, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović te načelnici općine Medulin Goran Buić, Ližnjana Marko Ravnić, Marčane Marijan Kostešić i Svetvinčenta Dalibor Macan.

Prisutne uvodno je pozdravio gradonačelnik Pule koji je konstatirao kako je u relativno kratkom vremenu napravljen ogroman posao te je ostvaren zapaženi rezultat. Prilog u tome govori i činjenica da je pri ocjenjivanju aplikacija Grad Pula uz Grad Zadar najbolje ocijenjen, dodao je Miletić. „Dobivena je mogućnost financiranja ovog urbano područja kroz ITU mehanizam, a ta značajna financijska sredstvima planiramo usmjeriti u financiranje čitavog seta konkretnih zajedničkih projekata“ konstatirao je gradonačelnik Pule koji se ovom prigodom zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu, jer kako je kazao jedino zajedništvom možemo dodatno podići društvenu i infrastrukturnu dimenziju u našem urbanom području.

Svi projekti uvršteni su u Strategiju razvoja urbanog područja koja je rezultat pomnog promišljanja i kontinuiranog rada predstavnika Partnerskog vijeća urbanog područja, a predstavlja temeljni dokument sukladno kojemu se planira razvoj urbanog područja kao cjeline. „Grad Pula je pokazao da ima projekte spremne za aplikaciju prema europskim fondovima te u sklopu ITU mehanizma planira realizirati primjerice projekt lokalnog javnog prijevoza popraćenog punionicom za plin, projekte koji se odnose na korištenje kulturne baštine u funkciji turizma, kao i one pomoću kojih će se zapušteni prostori staviti u funkciju, te niz manjih projekata usmjerenih jačanju poduzetništva, zapošljavanja mladih te edukacije i deinstitucionalizacije socijalnih i zdravstvenih usluga” pojasnila je Puh Belci nadodavši kako je za sada riječ o indikativnim projektima.

„Zajednička suradnja pri realizaciji ovog urbanog područja je bila ključna“, kazao je gradonačelnik Vitasović koji je nadodao kako će se kroz ITU mehanizam ojačati turizam i gospodarstvo ovog kraja. Načelnik Medulina pohvalio je ovu inicijativu s čime se složio i načelnik Svetvinčenta te Ravnić iz Ližnjana koji je kazao kako vjeruje u realizaciju svih zamišljenih projekata. Kostešić je kazao kako će se na ovaj način osloboditi vlastita sredstva koja će se moći potom investirati u druge namjene.

Urbano područje predstavlja jednu cjelinu okupljenu oko pokretača urbanog razvoja Grada Pule, a koju čine Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban. Nastala je u siječnju ove godine kada je potpisan Sporazum o suradnji gradonačelnika i načelnika. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije koji se odnosi za razdoblje 2014.-2020. Godine, a uveden je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom razvoju za urbano područje namijenjen je indikativni iznos od 30,6 milijuna eura.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest