Kozmetičke izmjene: HDZ i Most ostavili masne povlastice

Most je prekršio obećanja iz jamstava, pa će uvesti tek simboličke kazne za nedolazak na posao. Petrov se opravada i kaže da nisu uspjeli progurati jača rezanja

Most je popustio i neće biti ništa od radikalnijih rezanja povlastica saborskih zastupnika. Pa čak niti onih koji su jasno navedeni u njihovim jamstvima.

“Zakonom će se ukinuti povlastica da zastupnici nakon isteka mandata još šest mjeseci primaju punu, a šest mjeseci pola plaće” stoji u sedam jamstva koji su bili uvjet za suradnju sa HDZ-om.

Sugovornik upućen u prijedloge zakona iz jamstava koji bi trebali biti usvojeni u petak, otkriva da će se spriječiti samo ekstremni slučajevi, poput SDP-ove zastupnice Biljane Gaće. Ona je ušla u Sabor na kratko, kao zamjena ministru, ali je još godinu dana primala novac, a apsurdnu praksu su otkrili upravo 24sata. Čelnik Mosta Božo Petrov jučer je to i potvrdio u razgovoru za N1. Predstavio je to kao uspjeh iako povlastica “6+6” neće biti ukinuta.

Uspjeli smo da beneficiju 6 plus 6 ne koriste oni koji su ušli u Sabor na jedan dan – rekao je Petrov.

Tako će saborski zastupnik morati odsjediti godinu dana u Saboru da bi još godinu dana mogao primati plaću. Oni koji odrade između tri mjeseca i godinu dana, dobivat će plaću šest mjeseci nakon što odu. Povlastica se ukida samo za one koji provedu ispod tri mjeseca u Saboru.

Most je u jamstvima naveo i da će plaća zastupnika ovisti o redovnom dolasku u Sabor. Ona prosječno iznosi 15.000 kuna, ali će je i dalje primati ako se ne pojave u tjednu. Tek ako ne dođu na glasovanje u petak, dobit će kaznu od tek 500 kuna.

– Iako smo htjeli vezati plaću uz dolazak, rekli su nam da će najveća kazna za takve zastupnike biti da ih građani neće moći ponovno birati – pravdao je Petrov popuštanje u odnosu na jamstva.

 Uz plaće, svi zastupnici dobivaju i 1500 kuna “zastupničkog paušala”, a to ostaje. Ostaje i naknada za odvojeni život od 1000 kuna, mogućnost plaćenog stana u Zagrebu, putni troškovi, dnevnice, putovanja.

Građani su ogorčeni

Jučer je u Saboru bio dan otvorenih vrata. Građani su se čudili i pred Reinerom pritali: Kako netko može dobivati plaću, a nema ga na poslu!?

“I ja bih tako bio zastupnik, plaća ide, a ti dođeš kada hoćeš”, David Gelić (34).

“Zastupnici bi trebali biti uzor mladima, a vidim bahatost i lijenost”, Mila Babić (70).

“Prevelike su im plaće s obzirom koliko rade dobio bih otkaz da ne dođem na posao”, Alen Milić (58).

( Izvor: www.24sata.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest