Tito je štabel, vajk gre ravno!

Tovar Tito i Gordan Galant najbrži su par jučerašnje trke na tovarima što se u sklopu Državne smotre istarskega tovara održala u Juršićima. Tito, nekada u vlasništvu Galanta, a sada Danila Pištana, pamtimo kao kvalitetno grlo koje je osvajalo nagrade na smotri, ali i svojim imenom izazivao polemike u medijskom prostoru.

Zalutao u boški

– Tito gre vajk, štabel je to tovar. Nije bilo problema, on gre ravno, rekao je Galant nakon trke koju je pratila mnogobrojna publika okupljena na 12. županijskoj, a 8. državnoj smotri u organizaciji Udruge uzgajivača istarskog magaraca Istrijanski tovar.

Na trci je sudjelovalo šest tovara i jahača, jedan od njih na cilj je stigao bez jahača na leđima, drugi je pak zalutao u boški. Zanimljivo, na stazi od crkve do cimitra, dugoj oko 500 metara, okušala se i jedna djevojka – Tina Lenić iz Štokovci s tovaricom Črnom – i pritom osvojila drugo mjesto!

– Prijavila sam se da pokažem da nisu samo muški za jahanje već i žene i da se ne trebaju bojati sjesti na tovara. Inače imamo tovare, jašem ih cijele godine, tako da imam iskustva. Zabavno je i zanimljivo. Kad tovar neće, onda stvarno neće, ma kad hoće – hoće, rekla je Tina Lenić. Treći su na cilj stigli Tango i Antonio Radin, prošlogodišnji pobjednici trke, kada su Tito i Galant osvojili treće mjesto.

Središnji dio smotre zapravo je izložba i ocjenjivanje grla ove autohtone i ugrožene pasmine u pet kategorija, no rezultate verificirane od predstavnike Hrvatske ove poljoprivredne agencije te proglašenje pobjednika do zaključenja članka nismo dočekali. Na smotru se prijavilo 47 grla u kategorijama pulića do šest mjeseci, mlađih ženskih i muških tovara, te kobila i pastuha od tri godine nadalje. Ova posljednja kategorija ujedno je bila i najatraktivnija s obzirom na neobuzdani temperament kandidata. Prijavljeno je bilo deset pastuha, pa su unutar ocjenjivačkog kruga defilirala tri po tri, da ne bi došlo do međusobnog okršaja. Posljednji deseti, najžešći među njima, pred četveročlanom komisijom i publikom prošetao je sam, uz stalno obuzdavanje dvojice vodiča.

Danas 370 grla

– Kada smo počinjali prije 12 godina bilo je oko 30 grla istarskog tovara na području Istarske županije, dakle manje nego što ih sada imamo na smotri. Danas je na području županije oko 370 grla, a procjenjujemo i još toliko izvan nje. To je porast od tisuću posto i svakako možemo reći da je to uspjeh udruge i ove manifestacije koja popularizira i revitalizira uzgoj ove autohtone i ugrožene pasmine, rekao je Boris Orlić, predsjednik udruge Istarski tovar koja broji 30-ak članova. U Juršićima se jučer moglo kušati i zdravo magareće mlijeko, a uz brojne druge sadržaje kuhala su se i jela od magarećeg mesa.

Pokrovitelji smotre su Istarska županija, Općina i Turistička zajednica Svetvinčenta.

( Izvor: www.glasistre.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest