Harfe oduševile pulske učenike

Danas su se u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca održala dva koncerta “Mistična, čarobna, nebeska, poetična harfa…”, za učenike pulskih osnovnih i srednjih škola. Svaki koncert trajao je 45 minuta. Prisustvovali su učenici srednjih škola Gimnazije, Ekonomske škole, Privatne gimnazije, Medicinske i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te učenici osnovnih škola Veruda, Stoja, Centar i Tone Peruško.

Profesorica s Muzičke akademije u Zagrebu Diana Grubišić Ćiković i njezina kćer Veronika Ćiković izvele su čitav niz skladbi kao što su Greensleeves, Balletto iz Partite na arije za lutnju, Sonatu za harfu u D-duru od Johna Parrya, zatim Impromptu Reinholda Gliere, Vangelisovu glazbu iz filma Vatrena kočija te za kraj zajednički Presely Sky skladateljice Monike Stadler. Ciljevi koncerata bili su predstaviti odabrane glazbene pojmove vezane uz harfu i stvaralaštvo za taj instrument  kroz  interakciju s publikom i multimedijalnu prezentaciju. Također, učenici su dobili odgovore na pitanja kako je izgledao put i razvoj harfe od davnih kultura 4000 g. p.n.e. do danas, kako je harfa postala „kraljica orkestra“ i kakva je uloga harfe u klasičnoj glazbi.

Po završetku koncerata, učenici su pokazali veliki interes za razgledavanje koncertne i keltske harfe. Voditeljica poučka profesorica Glazbene škole u Puli, Aleksandra Golojka, pozvala je učenike da razgledaju instrumente i postave pitanja izvođačima. Oni najhrabriji, okušali su se i samostalno isprobati svirati.

“Htjela bih se zahvaliti našim gošćama na inspirativnom koncertu i divnim zvucima koji su ispunili Sveta srca. Slijedom konstatacije da imamo sve manje publike na koncertima klasične glazbe i da će doći do skorog nestanka starije populacije slušateljstva koja još uvijek cijeni i voli glazbenu umjetnost, osmišljen je ovaj projekt kako bi se postupno umanjio nastali manjak publike te omogućilo mladim akademskim umjetnicima da se afirmiraju svojom djelatnošću pred mnoštvom zainteresirane publike”, izjavila je Aleksandra Golojka, predsjednica Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, ujedno idejna začetnica i organizatorica edukativnog ciklusa glazbenih koncerata – Glazbeni poučak.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest