Znanstveni skup „U sjeni Velikoga rata: odraz ratnih zbivanja na život istarskoga civilnog stanovništva“

Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana među aktivnostima kojima od 2014. do 2018. obilježava stogodišnjicu Prvoga svjetskog rata organizira i međunarodni znanstveni skup „U sjeni Velikoga rata: odraz ratnih zbivanja na život istarskoga civilnog stanovništva“ od 13. do 15. listopada 2016. u Puli. Njime ponajprije obilježava stogodišnjicu velike deportacije civilnoga stanovništva južne Istre u logore u Donjoj i Gornjoj Austriji, Štajerskoj, Moravskoj, Češkoj i Ugarskoj 1915. – 1918. (oko 60 000osoba). Na skupu će biti govora o prilikama i događanjima u navedenim logorima, ali i o situaciji u Istri u vrijeme dok su sela i gradovi bili opustjeli, a vladala velika oskudica.
Bit će govora i o prilikama nakon povratka toga stanovništva, kada je u teškim uvjetima trebalo obnoviti život. Osim tema vezanih za deportaciju, govorit će se i o drugim teškoćama s kojima se u ratnoj svakodnevici suočavalo stanovništvo na cijelom istarskom ozemlju. Skupom želimo produbiti saznanja o okolnostima u kojima je istarsko civilno
stanovništvo proživjelo rat te o njegovim posljedicama koje je osjećalo u neposrednom poraću. Dio će sudionika izlagati o deportacijama stanovništva iz drugih krajeva Monarhije (Posočje) u to ratno doba te o sličnostima i razlikama između prilika u kojima su Istrani i stanovnici drugih ratom ugroženih područja proživjeli rat i neposredno poraće.
Naglasak na okolnostima u kojima je civilno stanovništvo proživjelo rat zajedničko je obilježje svih projekata koje organizira ili u njima sudjeluje Istarsko povijesno društvo jer želimo produbiti saznanja o tom manje istraženom području, kao i proširiti svijest o stradavanjima i civilnoga stanovništva za Velikoga rata. Otvorenje skupa održat će se u četvrtak, 13. listopada 2016., u 17 sati u velikoj dvorani Zajednice Talijana u Puli, kao i na praćenje izlaganja više od trideset prijavljenih sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije tijekom trodnevnoga programa.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest