Tinjan obilježava desetljeće sajma pršuta

Predstojećeg vikenda u subotu i nedjelju, 15. i 16. listopada, u Tinjanu se održava jubilarni, Deseti međunarodni sajam pršuta ISAP. Ova je sve poznatija manifestacija rasla iz godine u godinu, a tijekom desetljeća održavanja svojom je prepoznatljivošću prerasla ne samo granice Tinjanštine, već Istre i Hrvatske. Obuhvatom sajamskog prostora, brojem izlagača i brojem posjetitelja, ISAP je postao središnji godišnji događaj u Tinjanu, kojeg za vrijeme održavanja sajma pohode brojni ljubitelji pršuta iz Hrvatske i susjednih zemalja. Lani je ISAP posjetilo više od 20 tisuća ljudi, kaže tinjanski načelnik Goran Hrvatin.

Italija zemlja partner

Prvi sajam pršuta u Tinjanu, održan je 2006. godine u sklopu Šimunje, a bio je posvećen istarskom pršutu. Na toj su manifestaciji, održanoj pod nazivom Dani istarskog pršuta, svoje proizvode ponudile pršutarne Dujmović iz Kringe, Antolović iz Tinjana, Pisinium iz Pazina, Radetić iz Kringe, Kod Milana iz Vodnjana, te Pitip iz Savudrije.

– Nakon desetljeća tradicije na desetom izdanju ISAP-a sudjelovanje su prijavila 43 izlagača, pet više nego lani, od toga sedam iz inozemstva. Deset izlagača dolazi iz Istre, a ostali iz drugih krajeva Hrvatske, iz Slavonije, Drniša, Matulja, Zadra, Krka i Splita”, kaže tinjanski načelnik Goran Hrvatin. Dodajući kako će Tinjan, očekivano dostojno predstavljati ovdašnje pršutane Milohanić, Antolović, Dujmović i Radetić.

Zemlja partner 10. ISAP-a je Italija, a odande u Tinjan svoje pršute dolaze izložiti dvije pršutane jedna iz Longhiranoa nedaleko Parme i druga iz Padove. Uz njih, među inozemnim su, do sada prijavljenim izlagačima dvije pršutane iz Slovenije, Sežane i Nove Gorice, zatim dvije iz austrijskog Auersbacha, te dvije iz španjolske općine Jerez de los Caballeros.

– Svečano otvaranje 10. međunarodnog sajma pršuta održat će se u subotu u 11 sati. Osim protokolarnih govora u programu otvaranja nastupit će Kumpanija Kosirići iz Tinjana, Zbor Korona iz Umaga, a ovom će se prigodom otkriti spomenik posvećen Istarskom pršutu i proglasiti nagrađeni proizvođači pršuta, kaže Hrvatin. Napominjući kako program zapravo započinje tri sata ranije, u osam sati izložbom svinja na streljani Picupari. Sat kasnije, u devet sati započinje turnir u pljočkanju, pučkoj igri duboko utkanoj u tradiciju Tinjanštine. Uz sve to u 10 sati započinju pješačenje stazom suhozida i rekreativna biciklijada, a u isto se vrijeme otvara se 21. izložba kosira.

Dječji folklor

Subotnje poslijepodne nastavlja se u 14 sati otvaranjem izložbe “10 godina ISAP-a” i gađanjem glinenih golubova na streljani Picupari. Za one koji žele znati više tu je edukativno poslijepodne u sklopu kojeg će se s početkom u 14,30 govoriti o mogućnostima ulaganja u poljoprivredu i turizmu kroz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Središnja Istra, a u 16 je sati na programu predstavljanje europskih pršuta zaštićenih oznakom izvornosti. Posjetitelji predstojećeg ISAP-a tijekom cijelog dana od 10 do 18 sati moći će razgledati izložbu, zapravo Zavičajnu zbirku tinjanskog kolekcionara Enrika Depiere. Prvi dan sajma zaključit će popularni Jole i Proleteri, ističe Hrvatin.

U nedjelju 16. listopada sajam otvara vrata u 11 sati. Nakon očekivanog osvajanja novog svjetskog rekorda za najteži pršut na programu je Četvrti susret dječjeg folklora. Jubilarni 10. ISAP zaključit će koncertom Lidija Bačić i Replay band, a kroz bogat i sadržajan dvodnevni program voditi će Meri Simičić Beato i Mirko Fodor. Osim navedenih izvođača goste će u izložbenom prostoru tijekom sajma zabavljati: Duo Magnolia, Duo provin, Bambus band, Akord band, Alfa time band i RougeMarines.

Tri šatora

– Sajamski šator pokrivat će ukupno 1.625 četvornih metara službenog sajamskog prostora, a pored velikog šatora bit će i manji šator od 800 kvadrata namijenjen glazbenim i zabavnim događanjima, a u poseban šator od 375 kvadrata smjestit ćemo ugostitelje, napominje Hrvatin. Sajamski sadržaji će biti raspoređeno uokolo općinske zgrade, a uz pršute izlagat će se i nuditi na kušanje i prodaju i razni drugi autohtoni proizvodi, od suhomesnatih – kobasica, kulena, pancete i ostaloga, do sira, vina, maslinovog ulja, kruha, kolača i meda.

– Lista svih izlagača još nije potpuna jer se novi svakodnevno javljaju pa ćemo njihov konačan broj vjerojatno doznati tek uoči otvorenja sajma, kaže Hrvatin. Dodaje kako se jubilarni međunarodni sajam pršuta u Tinjanu održava pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma i Istarske županije, a organizatori su Općina Tinjan, CEROT  iz Tinjana, Turistička zajednica središnje Istre i LAG-a Središnja Istra.

U podne milenijska fotografija

Točno u podne u nedjelju, u povodu desetogodišnjeg jubileja poznati fotograf Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju. Bit će prva milenijska fotografija snimljena u Tinjanu, a snimat će se na glavnom trgu u Tinjanu. Svi koji žele sudjelovati, dakle žele biti na fotografiji moraju doći na mjesto snimanja najkasnije u 11 sati zbog podijele majica i uputa o sudjelovanju na fotografiranju. “Svi koji budu sudjelovali na fotografiranju dobite će ulaznice za posjet sajmu. Na fotografiji će biti snimljeno čak 410 osoba”, kaže Hrvatin. Nakon fotografiranja na sajmu će se u 13,30 sati demonstrirati rezanje i iskoštavanja pršuta, a u 15 sati na radu je predstavljanje najvećeg stalka za rezanje pršuta i najtežeg pršuta. “Očekuje se rušenje svjetskog rekorda za najteži pršut za Guinnessovu knjigu rekorda”, napominje Hrvatin.

http://www.glasistre.hr

Odgovori

Pin It on Pinterest