Otvorenje izložbe „Priča o kravati“ povodom Dana Kravate

Povodom Dana kravate u utorak, 18. listopada 2016. godine u 12.00 sati u prostorijama Doma hrvatskih branitelja održat će se otvaranje didaktičke izložbe „Priča o kravati“ koju organizira Academia Cravatica – Zagreb uz pokroviteljstvo Grada Pule i Istarske županije.

U programu sudjeluju predstavnik Grada Pule, župan Istarske županije/zamjenica župana, likovna pedagoginja  mr. art. Aleksandra Rotar, predsjednik Vijeća učenika Marko Bičić, učenica Dea Peruško iz Gimnazije Pula te voditeljica programa u ime ustanove Academia Cravatica prof. Ida Kovač.

Nakon uvodnog dijela programa i predstavljanja izložbe učenici Gimnazije Pula Dea Peruško i Marko Bičić izvest će performans umijeća vezanja kravate. Prigodnom programu prisustvovat će grupe učenika u pratnji ravnatelja i nastavnika više pulskih srednjih i osnovnih škola (Gimnazija Pula, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Privatna gimnazija Jurja Dobrile, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Osnovna škola Centar i Osnovna škola Monte Zaro). Nakon programa u Domu branitelja, učenici će svezati kravatu i na jednom od pulskih  spomenika (Matko Laginja, James Joyce, Nikola Tesla, Mijo Mirković – Mate Balota).

Didaktička izložba „Priča o kravati“ autora povjesničara umjetnosti i ravnatelja Muzeja kravate u osnivanju Nikole Albanežea slikovno i tekstualno prikazuje povijesni razvoj kravate, hrvatsko porijeklo i širenje u Europi i svijetu, te njezine simboličke i identitetske vrijednosti kao medija komunikacije. Izložba „Priča o kravati“ otvorena je do srijede 28. listopada.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest