Pulski sustav odvodnje daje prve pozitivne rezultate

Nakon što je tijekom jutarnjih sati Pulu zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom, stanje se na terenu veoma brzo normaliziralo. Pulu je pogodila enormna količina padaline pa je tako prema podacima koje prikuplja IstraMet na području Pule palo gotovo 40 mm kiše po četvornom metru što je neuobičajeno puno jer predstavlja polumjesečni iznos padalina u listopadu.

Prema podacima tzv. „kišomjera“ postavljenih u kanalima Pragrande i Šijanskom kolektoru u trenutku najvećeg intenziteta padalina protok kiše u kanalu Šijanskog kolektora iznosio je čak 10 tisuća litara vode u sekundi, a količina padalina na tom dijelu grada iznosila je i više od 60 mm kiše po četvornom metru te zbog činjenice da niti jedan sustav odvodnje ne može apsorbirati toliku količinu kiše, voda se nakratko zadržala jedino na Punti oko kružnog toka, no ista se ubrzo i povukla.

Interventne ekipe Pula Herculanee podizali su kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode budući je obilna kiša stvarala bujice koje su nosile nanose zemlje, lišća, šljunka u čije su čišćenje odmah po prestanku oborina krenule i jedinice Čistoće, a Javna vatrogasna postrojba Pula niti zaprimila niti jedan poziv za intervencijom.

Upravo s ciljem rješavanja problema plavljenja određenih dijelova grada Pule prilikom ekstremnih padalina, Grad Pula je unapređenje infrastrukture za odvodnju oborinskih voda postavio među prioritetne projekte koji danas daju pozitivne rezultate. Naime, obzirom na činjenicu da pojedina gradska područja koja su proteklih godina za vrijeme intenzivnih padalina često bila pod vodom za vrijeme velikih oborina, posebno u centru grada (Trg Portarata, Trg Republike, Dom sportova Mate Parlov), ovoga puta nisu poplavila te su vidljivi prvi pozitivni pomaci izgradnje sustava odvodnje, prvenstveno zahvaljujući očišćenom kanalu Pragrande i novom kanalu oborinske odvodnje Dolinka – Valdebek. Dugoročno rješenje ovog problema je nastavak investiranja u izgradnju sustava oborinske i fekalne kanalizacije u koja su već uložena značajna financijska sredstva

Prema prognozama, nestabilno vrijeme praćeno kišom i pljuskovima očekuje se i u nastavku vikenda stoga su pulske komunalne službe i interventne ekipe i dalje u stanju pripravnosti, a građani se pozivaju na dodatni oprez posebice na područjima pod ugrozom.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest