U Puli obilježen Dan kravate

Povodom obilježavanja današnjeg Dana kravate, danas je u pulskom Domu hrvatskih branitelja otvorena izložba “Priča o kravati” koju je uz prisustvo brojnih učenika pulskih srednjih i osnovnih škola otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Podsjetivši na 2003. godinu kada je oko pulske Arene svezana najveća kravata na svijetu, Miletić je kazao kako su tadašnju instalaciju vidjeli milijuni ljudi diljem svijeta. “Slika Pule tada je obišla svijet i zahvaljujući toj iznimnoj promidžbi ovog autohtonog proizvoda, kravata je dodatno afirmirana kao prepoznatljiv hrvatski simbol,” kazao je Miletić koji je učenicima ovom prilikom otkrio i demonstrirao njegov način vezivanja kravate.

Prisutne je pozdravila i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko koja je istaknula kako je kravata naš univerzalno prepoznatljiv simbol kojega će Istarska županija i dalje s ponosom promovirati.

O samoj izložbi postavljenih fotografija govorila je likovna pedagoginja Aleksandra Rotar dok je u ime organizatora izložbe Academie Cravatice o značaju kravate nekad i danas govorio vanjski suradnik Dino Bedrina. “Ova didaktička izložba čiji je autor koncepcije i tekstova povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže, slikovno i tekstualno prikazuje povijesni razvoj kravate, hrvatsko porijeklo i širenje u Europi i svijetu, te njezine simboličke i identitetske vrijednosti kao medija komunikacije”, kazao je Bedrina. Nakon uvodnog dijela programa i predstavljanja izložbe, učenici pulske Gimnazije Dea Peruško i Marko Bičić izveli su performans umijeća vezanja kravate. Didaktička izložba „Priča o kravati“ otvorena je do srijede 28. listopada

Nakon programa u Domu hrvatskih branitelja, pulski gradonačelnik Boris Miletić simbolički je svezao kravatu na spomeniku Jamesa Joycea.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest