Osmero istarskih ministara za sedam hrvatskih premijera

U posljednjih 26 godina parlamentarne demokracije tek je osam osoba koji žive i rade u Istarskoj županiji imalo prilike raditi kao ministar u hrvatskoj Vladi. Osmero je istarskih ministara radilo za sedam hrvatskih premijera, odnosno obnašalo dužnost u sedam (od četrnaest) sastava izvršne vlasti u Banskim dvorima. U novoj Vladi Andreja Plenkovića, četrnaestoj po redu, nema ministra iz Istre, što je zabrinulo dio regionalne javnosti zbog važnosti razvojnih projekata koji se razvijaju u županiji. Prema nepisanom pravilu, ministri “zaboravljaju” stranačku pripadnost i snažno brinu za regiju i županiju iz koje dolaze, čak i kada se radi o temama koje nisu iz njihova resora. Dosadašnjeg ministra turizma, HDZ-ova Antona Klimana danas hvale i politički suparnici iz IDS-a, priznajući mu kako je bio spona između Istre i Zagreba u mnogim projektima.

Sukobi

Nakon 1990. godine, kada su održani prvi višestranački izbori, istarski ministri u nekoliko vlada bili su Anton Marčelo Popović, Vesna Girardi Jurkić, Branko Močibob, Ivan Herak, Ivan Jakovčić, Veljko Ostojić, Darko Lorencin i Anton Kliman. Većina ih je pripadala HDZ-u, te su imali snažan utjecaj na odluke tadašnjih premijera i politiku Zagreba prema Istri. Što se tiče IDS-ovih ministara, dvoje je otišlo zbog sukoba s koalicijskim partnerima – Ivan Jakovčić zbog razlaza s HSS-om u prvoj vladi Ivice Račana, te Veljko Ostojić zbog sukoba premijera Zorana Milanovića s vrhom IDS-a.

U prve dvije hrvatske Vlade, što su ih od kraja svibnja 1990. do ljeta 1991. vodili Stjepan Mesić i Josip Manolić, nije bilo istarskih kadrova. Treća vlada, koju je okupio Franjo Gregurić te je trajala od srpnja 1991. do kolovoza 1992. godine u svom sastavu imala je dr. Vesnu Girardi Jurkić iz HDZ-a Istre na funkciji ministrice prosvjete, kulture i športa, te Antona Marčela Popovića  kao ministra turizma.

Ministrica Giradi Jurkić održala se na položaju i u četvrtoj vladi, čiji je premijer bio Hrvoje Šarinić, te u petoj vladi Nikice Valentića, gdje ju je 18. listopada 1994. godine zamijenio Zlatko Vitez.

U vladi premijera Zlatka Mateše, šestoj po redu, koja je “startala” u studenome 1995. godine, ministar bez portfelja bio je Branko Močibob, tadašnji lider HDZ-a Istre. On je na ministarskoj poziciji bio do svibnja 1997. godine. Član iste vlade i ministar turizma bio je i Ivan Herak, od travnja 1999. do siječnja 2000. godine. IDS-ov Ivan Jakovčić obnašao je dužnost ministra europskih integracija od lipnja 2001. godine u prvoj Račanovoj vladi, koja je odradila pola mandata.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest