ŽK Pula: Održana radionica Kulturni, sportski i socijalni turizam – izazovi i prilike

U organizaciji HGK Županijske komore Pula, Turističke zajednice Pula, Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske te uz potporu Ministarstva turizma, danas je u prostorijama ŽK Pula održana radionica „Kulturni, sportski i socijalni turizam – izazovi i prilike“.

Naglasak ove radionice bio je na jedinstvenosti i diferencijaciji destinacijskog potencijala i novih proizvoda kojima se ističe vidljivost ponude pojedinih područja, pri čemu je poseban naglasak stavljen na specifične ciljane grupe turističkih korisnika poput športskih turista, korisnika iz svih kategorija socijalnog turizma te turista usmjerenih na kreativni turizam i kulturu.

– Radionica je dio projekta kojeg smo mi zajedno s Ministarstvom turizma pokrenuli, naime ove godine organiziramo ciklus od sedam radionica u svim krajevima Hrvatske. Pula je prva u nizu navedenih radionica, a njihov cilj jest da se pruže uvid u mogućnosti koje pruža kulturni turizam, foto turizam ili primjerice socijalni turizam. Kulturni turizam ne ovisi o vremenskim uvjetima kao što ovisi odmorišni turizam i on se može odvijati kroz cijelu godinu.  – istaknuo je Zlatko Kukec, predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske.

Koncept socijalnog turizma okupljenima je prezentirala predstavnica Visoke poslovne škole Libertas Ksenija Keča.

–  Socijalni turizam je pomalo krivo percipiran kod nas. To bi trebao biti turizam dostupan svima. Obično se kod nas on percipira kao turizam niže platežne moći, međutim on takav nije. On obuhvaća široke vidove turizma poput turizma za mlade, turizma za seniore, za osobe s invaliditetom, itd. Prema konvenciji UN-a, turizam i putovanja danas su temeljna ljudska prava stoga socijalni turizam treba promatrati i kroz tu činjenicu – kazala je Ksenija Keča.

A osim sudionika iz turističkog sektora, turističkih zajednica i agencija, smještajnih objekata i različitih tvrtki, radionici je prisustvovao i predstavnik Ministarstva turizma Bosiljko Domazet.

– Moje izlaganje odnosi se na ulogu i važnost društvenih mreža  u promociji turizma i njegovih posebnih oblika s ciljem da turizam dobije promotivnu snagu, a na taj način i konkurentnost. Činjenica je da je kod nas dostupnost besplatnih sadržaja preko interneta vrlo kvalitetna te na taj način gosti mogu promovirati ili ocjenjivati naše turističke usluge – zaključio je Domazet.

Odgovori

Pin It on Pinterest