Svetvinčenat: Dječji vrtić će se proširiti EU novcem

Dječji vrtić Balončić u Svetvinčentu pohađa 60 djece, što je znatno više nego prije šest godina, kada ih je bilo 38. No, u Općini Svetvinčenat, koja je osnivač ovog vrtića, napominju da nije riječ o “baby boomu” ili masovnom naseljavanju mladih obitelji, iako se dio njih vratio na selo iz urbanih sredina. Načelnik Dalibor Macan objašnjava da do 2012. godine uopće nije postojala jaslička skupina, a danas, osim jasličke, postoje i dvije vrtićke skupine. I Igor Macan, pročelnik Jedinstvenog općinskog upravnog odjela, dodaje da je broj stanovnika u laganom porastu.

Trend povratka stanovnika iz grada

– Činjenica je da postoji trend povratka stanovnika iz urbanih područja na Savičenštinu. No, broj djece u vrtiću povećao se zbog promjene načina života, situacije u kojoj oba roditelja rade i sve su veće potrebe za organiziranom brigom o djeci u vrtiću. Za razliku od ranije, danas djeca sve manje borave kući dok su roditelji na poslu. Veća je potreba za institucionalnom brigom o djeci i to je ključni razlog povećanja broja djece u vrtiću, no na povećanje dijelom utječe i trend povratka stanovnika, objašnjava pročelnik.

Prateći trend rasta broja djece, usprkos tome što mjesta danas ima za sve polaznike, Općina je odlučila proširiti vrtić da bi se u nj mogla smjestiti još jedna skupina od 20-ak djece, što bi pokrilo potrebe za idućih 15-ak godina. Vrtić je posljednji put dograđen prije sedam godina, a sada se kreće u projektiranje proširenja. Projektnu dokumentaciju tek treba izraditi, a Općina još nije odabrala tvrtku koja će to napraviti. Macan objašnjava da je osnovni razlog proširenja otvaranje još jedne vrtićke skupine za dvadesetak djece.

Projekt vrijedan milijun kuna

– U razgovoru s nadležnima u vrtiću zaključili smo da za to postoji potreba. Nije bilo upita roditelja jer nije nedostajalo kapaciteta. Odlučili smo se za proširenje jer razmišljamo dugoročno. Iako je teško govoriti o vrijednosti projekta, vjerojatno bi stajao oko milijun kuna. Naravno, pokušali bismo ga financirati putem europskih fondova. Općina taj novac ne može samostalno osigurati i ako ne bismo prošli na europskom natječaju, morali bismo se kreditno zadužiti. No, vjerujem da ćemo ipak uspjeti putem fondova. Iduće godine namjeravamo riješiti dokumentaciju, nakon čega ćemo se prijaviti na natječaj koji se odnosi na ruralni razvoj, napominje Macan. Teško je, dodaje, govoriti o početku gradnje, no navodi da bi mogla početi u idućih godinu, dvije.

Nakon što je 2009. nadograđen, dobivši 97 novih kvadrata, Dječji vrtić Balončić danas se prostire na ukupno 246 četvornih metara. Jaslice su otvorene u svibnju 2012. godine. Idejnim rješenjem planirana je reorganizacija postojećeg prostora i nadogradnja na katu, pa bi se vrtić na koncu udvostručio, te dobio 562 kvadrata. Time bi se pružile bolje mogućnosti rada s djecom, uz provođenje raznih aktivnosti, napominje načelnik.

Vrtić dobiva novu opremu

Postojeći vrtić dobit će novu opremu, što će se također nastojati isfinancirati putem Programa ruralnog razvoja.

– Troškovnik je u pripremi, a natječaj očekujemo u roku od nekoliko mjeseci. Opremili bismo kompletan vrtić, kako unutarnji, tako i vanjski dio, počevši od stolova i stolica, kreveta, kuhinje do igrala, napominje pročelnik Igor Macan.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest