Otvorena izložba Izbjeglice u Europskom centru za mir i razvoj

Preksinoć je u prostoru Europskog centra za mir i razvoj, iza Augustovog hrama, održao performans “Izbjeglice – Refugees”, crnogorski umjetnik internacionalnog renomea Luka Lagator. Otvorenju su prisustvovali Lena Radunić iz Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, voditeljica Europskog centra za mir i razvoj – Pula Karla Quaranta i predstavnik Zajednice Crnogoraca Pule Željko Šćepanović, koji su prigodnim riječima pozdravili gostovanje izložbe, zaželjeli umjetniku uspjeh u daljnjem radu i otvorili izložbu.
Gosti i uzvanici imali su mogućnost pogledali jedinstven video performans “Sizifov put” iz 1997. godine, u kojem crnogorski umjetnik  gura svoj “Sizifov kamen” od Budve do vrha Lovčeva.  Također, Luka Lagator je interpretirao trenutnu situaciju u svijetu nizom zanimljivih misli i recitala o  mozgu kao glavnom uzročniku svih problema današnjice.
Organizatori izložbe su Zajednica Crnogoraca Pule u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine RH.
Luka Lagator, slikar i karikaturist, čitav je život posvetio likovnoj umjetnosti, slikarstvu i karikaturi. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Udruženja karikaturista Crne gore te Udruženja karikaturista Europe. Sudjelovao je na preko 200 zajedničkih izložbi slika, više od 500 zajedničkih izložbi karikatura te je organizirao 23 samostalne izložbe u Crnoj Gori i inozemstvu. Za svoj rad, osvojio je preko stotinu nagrada i priznanja, a dva puta je proglašen i za karikaturista Jugoslavije.
Izložba će biti otvorena od 29. listopada do 12. studenog, a moguće ju je razgledati svakim radnim danom od 10 do 14 sati.

Odgovori

Pin It on Pinterest