Znanstveni skup o identitetu i ravnopravnosti nacionalnih manjina

U  subotu je održan znanstveni skup Jačanjem identiteta do ravnopravnosti, u Hotelu Park Plaza Pula. Moris Žiković iz Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, održao je prezentaciju o financiranju manjinskih asocijacija u Gradu Puli. Među sudionicima skupa bila su i istarska dožupanica Viviana Benussi i predstavnik Bošnjaka u Savjetu za nacionalne manjine Dževad Jogunčić.
Raspravljalo se o integraciji u društvo, jačanju nacionalnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina, o smanjenju predrasuda i mogućeg nasilja prema pripadnicima manjina, rješavanju njihovih tekućih životnih pitanja,  poput državljanstva, uvođenja materinjeg jezika u škole te stjecanju specifičnog dvostrukog prava glasa. Naglasak je stavljen i na edukaciju mladih kroz uključivanja u društvena zbivanja, kako bi kroz taj proces ostvarili punu ravnopravnost s drugim građanima.
Senad,Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre izjavio je da su Bošnjaci zadovoljavajuće integrirani u Istri, no da uvijek ima prostora za unapređenje odnosa. Također, pohvalio je odnos s medijima koji ih prate u cijeloj Istri. Smatra da u čitavoj Hrvatskoj postoji suživot s pripadnicima nacionalnih manjina jer Hrvatska  u tome ima iskustva.
Prof. dr. sc. Sead Berberović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice u Hrvatskoj, govorio je o problemima zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina. Naveo je da se s godinama broj zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave,  pravosudnim tijelima te u jedinicama lokalne i područne samouprave smanjuje, unatoč mjerama i akcijskim planovima koje je Vlada donosila godinama prije pristupanja EU-u.

Skup je organizirala Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine RH.

Odgovori

Pin It on Pinterest