Iz Pule krenula humanitarna akcija “Pomagati je lako”

Nacionalna humanitarna akcija „Pomagati je lako!“ koju Hrvatski Caritas i trgovina Lidl provode petu godinu zaredom danas započinje upravo u Puli. Tim povodom u župi Sv. Antuna okupili su se brojni organizatori i podupiratelji akcije – ravnatelj Caritasa Porečko-pulske biskupije preč. Željko Zec, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, voditeljica sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska Marina Dijaković i mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije Porečko-pulske.

„Zaista mi je drago što je ova plemenita priča kojom cijeloj Hrvatskoj šaljemo poruku solidarnosti i zajedništva krenula upravo iz Pule“ naglasila je Puh Belci. Naime, Grad Pula i Porečko-pulska biskupija iza sebe imaju već nekoliko zajedničkih projekata kao što su pučka kuhinja i prihvatilište za beskućnike, a dobru suradnju nastavljaju i na projektu hospicija. „Cilj je zajedničkim snagama brinuti se o najpotrebitijim sugrađanima, a ova akcija je nova prilika svima nama da pokažemo veliko srce i pomognu onima kojima je pomoć zaista potrebna“ zaključila je Puh Belci na čije se riječi nadovezao Krulčić koji je također sve pozvao na činjenje dobra u ovo predblagdansko vrijeme.

Osvrt na ishod prošlogodišnje akcije u Porečko-pulskoj biskupiji dao je Željko Zec koji je ovom prilikom pozdravio ovu humanitarnu akciju pritom zahvalivši se organizatorima koji pomažu najsiromašnijima. „Zajednički je ovo rad na razvoju socijalne osjetljivost spram onih koji su potrebni“ istaknuo je Zec.

„Potrebe za pomoći u ovom su trenutku velike, kao i izazovi koji se stavljaju pred nas no još je više dobrih ljudi koji će iznaći modaliteta i načina kako da pomognu onim najpotrebitijima“ ponosno je konstatirao ravnatelj Hrvatskog Caritasa nakon čega je Vilim Grbac progovarao o tome koliko su siromašni izazov i prilika Crkvi i društvu.

O ciljevima akcije “Pomagati je lako!”, načinu provođenja i motivaciji za pokretanje akcije govorila je Marina Dijaković koja je ovim putem pozivala sve Lidl kupce da se odazovu akciji i time zajednički pomognu siromašnim pojedincima i obiteljima. Ujedno istaknula je kako će Lidl, uz spomenutu akciju, ove godine dodatno uručiti donaciju u vrijednosti 100.000,00 kuna u proizvodima usmjerenu korisnicima Crkvenih pučkih kuhinja, prenoćišta i blagovališta za beskućnike te korisnicima Caritasovih programa za pomoć beskućnicima.

Program su svojim izvedbama upotpunili učenici OŠ “Kaštanjer”, glazbenik i književnik Danijel Načinović, a ovom je prigodom emitiran i radijski spot “Pomagati je lako!”.

Humanitarnom akcijom, koja se provodi na nacionalnoj razini, prikupljaju se namirnice i proizvodi za socijalno ugrožene obitelji i pojedince. U akciju su uključene sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj (86) i svi nad/biskupijski Caritasi (17), a realizira se tako da građani u Lidlu kupljene proizvode koje žele darovati odlažu u za to predviđeni prostor u trgovini, a Caritas ih raspodjeljuje korisnicima. Akcija započinje 3. studenog, a traje do kraja godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest