Problem plavljenja grada Pule uskoro će biti riješen

Daju li dosadašnje aktivnosti, kada je plavljenje Pule u pitanju, rezultate ili, kao što tvrde drugi, Pulu već nekoliko mjeseci nije “zapljusnula” prava kiša koja bi potopila gradske ulice, a pogotovo već poznate zone oko Trga Republike, Punte ili Šijane? O toj je problematici bilo riječi i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a direktor tvrtke Pragrande Igor Stari tvrdi da su ipak brojne mjere te koje su spriječile plavljenje većih razmjera.

Rasterećenje Pragrandea

– Prije četiri, pet godina centar grada plivao je pri svakom jačem pljusku. No, od tada smo poduzeli niz mjera da bi riješili prije svega najkritičnije točke, a to su dijelovi u obuhvatu slivova Pragrande i Šijanski kolektor. Kanal Pragrande je rekonstruiran u dužini od 300 metara te još 50 metara unutar Uljanika jer je u dijelu bio zarušen i to je uzrokovalo plavljenje. Osim toga, izgrađen je novi dio i ostatak očišćen pa danas kanal Pragrande radi kao i prije stotinu godina, u režimu plime i oseke. Ima veću apsorpcijsku moć pa kišnica brže otječe u more, rezimirao je direktor Stari.

– Drugi dio mjera koje smo poduzeli je izgradnja kanala Valmade-Dolinka-more kojim se također voda s gornjeg sliva usmjerava iz grada prema van, odnosno prema moru. Naravno da smo poduzeli i niz drugih mjera koje sve imaju utjecaj na to da danas grad ne plavi za jačih kiša, a upravo je u tijeku i izgradnja retencija u velikom kružnom toku u Šijani koje već daju rezultate. S obzirom da smo postavili nekoliko kišomjera po gradu, pa, između ostalog i tamo, zabilježili smo za zadnje kiše protok od čak 10 tisuća litara vode u sekundi što stari Šijanski kanal teško može apsorbirati, a vidjeli smo da Šijana tih dana nije plavila, istaknuo je direktor Stari.

Ne manje važna mjera je, kako kaže, i razdvajanje oborinske od fekalne odvodnje gdje se radovi upravo odvijaju duž obilaznice. I taj će zahvat imati za cilj slabljenje utjecaja oborinskih voda na kanal Pragrande i, posljedično, sve to već sada, a svakako će i ubuduće, doprinijeti smanjenju plavljenja grada, istaknuo je direktor Stari. Međutim, naglasio je i da nije važna samo ukupna količina kiše koja je pala, već i intenzitet padalina u kratkom vremenskom razdoblju.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest