Poreština odsad s četiri puta jačim TV signalom

Izgleda da je došao kraj problemu ometanja hrvatskih radijskih i televizijskih programa od strane talijanskih, međunarodno neusklađenih odašiljača, jer je danas na porečkom otoku Sveti Nikola pušten u rad novi, jači TV odašiljač, koji se nalazi na krovu hotela Valamar Isabella. Simbolično su ga u rad pustili istarski župan Valter Flego i direktor tvrtke Odašiljači i veze Mate Botica, koji je kazao da će sad jači signal nacionalnih TV postaja pokrivati područje Poreča i njegove okolice. Ovakve investicije u jačanje postojećih odašiljača uslijedit će uskoro i na drugim područjima Istre.

-Građani Poreča od danas imaju puno kvalitetniji prijem zemaljsko-digitalnog signala nacionalnih TV postaja. Odašiljač je sada otprilike četiri puta jači nego što je bio dosad. S ovim su problemi za Grad Poreč trajno riješeni. Slijede sada druge općine i gradovi u Istri u kojima ćemo ovaj problem riješiti, uvijek u suradnji s Istarskom županijom s kojom ćemo koordinirano rješavati najkritičnije zone, izjavio je Mate Botica.

Dodao je da se radi o potpuno legalnom odašiljaču, za čiji je rad dozvolu izdala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

-U tjednom smo kontaktu s HAKOM-om, a prema zadnjim informacijama koje imam, vrlo ozbiljno se zadnjih dana prionulo rješavanju problema i očekujem da će najkasnije do kraja godine zapadni dio Istre biti potpuno čist što se tiče signala, naglasio je čelnik državne tvrtke u čijoj su nadležnosti odašiljači. Za sada su riješili signal za TV postaje s nacionalnom koncesijom, a uslijedit će rješavanje signala za regionalne televizije. Investicija je vrijedna, kazao je Botica, ali konkretno o brojkama nije želio govoriti.

Flego je kazao da je jačanje odašiljača zaista  rezultat dugogodišnjeg rada i velikog razumijevanja kojeg su naišli u tvrtki Odašiljači i veze koja želi pružiti stanovnicima mogućnost da konzumiraju ono što plaćaju – da mogu nesmetano pratiti signal hrvatskih TV postaja.

-Ovdje nećemo stati, ide se korak po korak dalje, s ciljem da riješimo cijelu Istru, jer se radi o gorućem problemu koji je posebno izražen tijekom turističke sezone. Ova je državna tvrtka konačno uspjela investirati u jačanje odašiljača i time otklonila smetnje na Poreštini, a radujemo se da će u budućnosti biti još ovakvih puštanja u rad jačih odašiljača diljem Istre, istaknuo je župan i dodao da je među prvima na listi Kršan, gdje pojedini dijelovi općine već godinama uopće nemaju signal.

Naveo je da je zbog ovog problema bio i u Bruxellesu i u Europskoj komisiji, pisao je prijašnjim ravnateljima HRT-a i Odašiljača i veza, a sada su konačno sve inicijative urodile plodom.

-Ovo vjerojatno nije toliko velika investicija, ali male stvari čine ljude sretnima. Bilo je jako puno pritužbi na loš TV signal. Puno je mojih prijatelja bilo šokirano kada bi usred važne nogometne utakmice na nacionalnoj televiziji ostali bez signala. To je ljude strahovito frustriralo, jer unatoč tome moraju plaćati TV pristojbu, komentirao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić.

Podsjetimo – mnogo se puta na našim stranicama pisalo o smetnjama signala, jer su talijanske TV postaje uzurpirali kanale koji su međunarodnim ugovorima dodijeljeni Hrvatskoj. Kako smo pisali, problem je star nekoliko desetljeća, a kada se prešlo na digitalnu televiziju u sjevernoj Italiji i puštanjem u rad novih, međunarodno neusklađenih odašiljača u prosincu 2010., dodatno je narušena kakvoća prijema digitalne televizije u priobalnom dijelu Istre. Daljnjom digitalizacijom u Italiji do kraja 2012. godine smetnje su se proširile i na ostali dio jadranske obale sve do Prevlake. Veliki problem predstavljaju i talijanske smetnje radijskim programima, koje su posebno izražene u ljetnim mjesecima. HAKOM je proveo opsežnu akciju mjerenja smetnji od Savudrije do Prevlake i podnio tijekom osam godina talijanskoj administraciji gotovo četiri tisuće prijava. Zadnje tri, četiri godine više smo puta čitali najave da će uskoro doći kraj smetnjama zbog prejakih signala talijanskih TV postaja, ali nakon toga frustracije građana pred malim ekranima bi samo još više narasle. Zadnji put je HRT preklani poručio javnosti da je svemu došao kraj, jer je talijanska regulatorna agencija za elektroničke komunikacije (AGCOM) donijela izmjenu nacionalnog plana digitalne televizije koji  se odnosi na regionalne i lokalne televizijske nakladnike. Izmjenama tog plana iz pojedinih se talijanskih jadranskih regija izbacuju kanali na kojima su emitirale talijanske televizije, zbog čega je i dolazilo do smetnji na hrvatskoj obali Jadrana. Rokove za uklanjanje smetnji talijanska administracija jednostrano je pomicala nekoliko puta.

Nije naodmet spomenuti da su proteklih godina na rješavanju ovog problema s Italijom radili Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencija za elektroničke medije i HRT.

Izvor: (  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest