Vikend u Istri: Martinje uz mlado vino i dobre koncerte

Danas je Martinje ili Martinja i fešta se diljem Istre, posebno u vinskim krajevima gdje se nazdravlja mladom vinu te u mjestima kojima je sv. Martin zaštitnik. Mnogi slave čitavog vikenda. Veliku feštu pripremaju u Vrsaru: na Trgu Degrassi danas se kuha šugo od boškarina s pljukancima, održavaju se sportski turniri, a u šatoru je Dječji festival zabavne glazbe, uz nastup Bluesbrajdersa te Gordana Gregurovića.
Kuća muškata i biciklijada u Momjanu
Fešta počinje danas misom i blagoslovom mladog muškata u župnoj crkvi sv. Martina od 17 sati, od 18.30 traje program u Zajednici Talijana, a
od 20 sati svira se rock u Domu kulture.
Sutra u 15 sati otvara se momjanska Kuća muškata u sjedištu Zajednice Talijana. U Vetrini muškata u prizemlju bit će izloženi muškati iz Italije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske koje će posjetitelji moći ocjenjivati. Na prvom katu održava se sajam autohtonih proizvoda, a iznad je Sala vino momilianum, gdje će se predstaviti muškati vinara s lokalne vinske ceste. Kuća muškata otvorena je u subotu i nedjelju od 12 do 20 sati.
Sutra u 14.30 motoristi s Winter Moto Partyja MK-a Pirates kreću na defile po vinskim cestama Momjanštine, a od 21 sat je koncert grupa Obrazovni program iz Rijeke i Error iz Buzeta u Domu kulture. U nedjelju u 11 sati počinje Međunarodni nogometni turnir veterana Memorijal “Adriano Smilović”, a starta i rekreativna biciklijada – MTB maraton na 32 kilometra, s okrjepama usput te ručkom i lutrijom nakon maratona u šatoru u Momjanu. U 15 sati kreće limena glazba i postavljanje spomen-zahvalnice na Trgu sv. Martina, u 17 sati u Domu kulture počinje Susret harmonikaša, u 19 sati je proglašenje najboljih Muškatira u Kući muškata, a onda fešta seli u Dom kulture uz Bakano Bend.
Martinja Fest u Zamaskom Dolu
Vinarija Matijašić u Zamaskom Dolu priređuje Martinja Fest na kojem u subotu nastupaju Lana Jurčević, Klapa Kontrada, Željko Pervan i Nočni skok.
Program počinje u 20 sati, a do 22 sata ulaz je besplatan. Domaćini obećavaju vina i hrane u izobilju po povoljnim cijenama, uz besplatnu degustaciju mladog vina i feštu do pet ujutro pod golemim šatorom.
Tar i Sv. Martin buzetski
Danas u 10 sati u Taru postavljaju stope sv. Martina uz nastup vokalne skupine Iskrice, a u 11 sati je misa te procesija nakon čega se u crkvi sv. Martina starog iznad Tarske vale otvara izložba slikara naivca Dražena Teteca. Proslavu zaključuje nastup limene glazbe ZT-a u župnoj crkvi.
U Svetom Martinu kod Buzeta danas slave ceremonijalom krštenja mladog vina, obilaskom seoskih konoba i zajedničkom večerom u Društvenom domu,
uz ovčetinu i kupus. Sutra od 16.30 sati nastupa limena glazba Sokol, a od 17 traje izložba mladih vina. Publika će izabrati najbolje pa slijedi degustacija priznatih vinara Buzeštine. Od 19 sati u pripremanju bakalara na bijelo po starinski, u skledi, natječu se ekipe mjesnih odbora, uz nastup klape Boškarin. U 22 sata počinje zabava uz grupu Tatanka i DJ-a. Ulaz je slobodan.
Rokajmo za Martina u Bermu
U Bermu danas je misa u župnoj crkvi od 17 sati, uz blagoslov mladog vina kojeg ljudi tradicionalno donose u brentama pred oltar. Slijedi degustacija vina i slastica pred crkvom uz Rekonstrukcija bend. Sutra na igralištu od 20 sati održava se 5. rock koncert “Rokajmo za Martina”. Nastupaju riječki Pleter, pazinski TTRT te pulska grupa 052.
U Ližnjan na procesiju i brudet
Proslava u Ližnjanu počinje danas u 11 sati svečanom misom i procesijom, a nastavlja se degustacijom maslinovog ulja. U 18 sati počinje natjecanje deset ekipa ribara, ronilaca i ugostitelja u kuhanju brudeta u dvorištu općinske zgrade. Nakon proglašenja pobjednika u 20 sati, posjetitelje će zabavljati Night
Express i Duo Vale. Sutra u 18 sati Lina Pliško i David Mandić promovirat će knjigu “Govori općine Ližnjan” u općinskoj vijećnici.

Odgovori

Pin It on Pinterest