Posjetitelji degustirali i ocjenjivali momjanski muškat

Kao i u mnogim istarskim mjestima i Momjan je proteklog vikenda bio u znaku mladog vina, prije svega autohtonog momjanskog muškata. Slavljenje Martinja počelo je u petak u Bujama blagoslovom bujskih vina na vrhu kule svetog Martina u bujskoj starogradskoj jezgri. Momjanska fešta posvećena zaštitniku vina i vinogradara, ali i zaštitniku tog mjesta, počela je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Martina, gdje je nakon svete misle mlado vino iz vinograda obitelji Brajko blagoslovio biskup porečko-pulski u miru Ivan Milovan. Biskup je naglasio da se sveti Martin već kroz 17 stoljeća živo slavi u cijeloj Europi, a samo u Istri je deset župnih i još više malih crkava posvećenih tom u narodu omiljenom svecu. Uslijedio je kulturno – umjetnički program u organizaciji momjanske Zajednice Talijana, u kojemu su sudjelovali zborovi, mandolinisti, mali pjevači, učenici momjanske škole i polaznici vrtića. Otvorena je i izložba o razvoju avionske pošte u srednjoj Europi.

Subotnje popodne bilo je u znaku degustacije mladih i odležanih vina. U Kući muškata, u zamaskiranim bocama bilo je 35 uzoraka momjanskog muškata raznih proizvođača, najviše s područja Bujštine, ali i iz drugih krajeva Istre, te iz Slovenije i Italije. Nakon degustacije po izboru, koja je stajala 40 kuna, posjetitelji su jučer i u subotu glasačkim listićima odredili kome će dodijeliti titulu Muškatira od Momjana za ovu godinu. Titule najboljima dodijeljene su sinoć, po završetku susreta harmonikaša.

Inače, momjansko slavljenje Martinja uveličali su motoristi iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su defilirali momjanskim ulicama, bilo je i drugih sportskih susreta, vozili su i biciklisti po momjanskim brežuljcima, a u večernjim satima sve su posjetitelje zabavljali rock i drugi sastavi. Kao i do sada posjetitelji su mlado, ali i staro vino, uz gastro ponudu, mogli kušati u prigodno otvorenim kantinama i drugim ugostiteljskim objektima.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest