Arheološko nalazište u Kandlerovoj zatrpano

Nesuđena garažna kuća, a potom i velebno arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici nestalo je pod gomilom zemlje čime se “uredila” zapuštena površina i leglo komaraca u samom srcu grada. No, kakva je daljnja sudbina ove površine može se samo nagađati jer je gradska uprava najavila da će po uređenju skinuti zaštitnu ogradu i omogućiti javnosti pristup.

Kada skidanje ograde?

Ovo uređenje planirano je prvenstveno radi sanacije i očuvanje arheološkog nalazišta, ali i zbog veće sigurnosti građana i turista koji se onuda kreću. Osim raslinja s lokaliteta su odvezene neke od pronađenih amfora, nalazi su pažljivo zatrpani pijeskom, a preko nasipa postavljen geotekstil.

Kako je Grad Pula, po odluci konzervatora, unatrag nekoliko godina postao skrbnikom površine, prema konzervatorskom rješenju napravljen je projekt uređenja kojim je planirano nasipavanje nalazišta, što javnost, bez obzira na poražavajući izgled cijele površine, nije najbolje prihvatila zgražajući se nad zatrpavanjem arheoloških ostataka koji su mogli postati nova turistička atrakcija Pule. Javnost se pitala zašto se zatrpava arheološki lokalitet gdje najraniji nalazi datiraju s prijelaza 2. u 1. tisućljeće prije Krista i moguće je kroz 27 arheoloških slojeva pratiti tri tisuće godina dugu povijest grada.

No, uređenje je nastavljeno, pa tako danas iz tla vire tek dijelovi rekonstruiranih zidova starih građevina. Kako saznajemo, nakon zatrpavanja, slijedi sijanje trava kako se prostor ne bi pretvorio u kaljužu. Potom se planira postavljanje rasvjete i urbane opreme, te informativne table. Projekt sanacije i konzervacije iskopina uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu izradio je ovlašteni projektant Zoran Šušulić, angažiran od strane Grada Pule, a na zahtjev pulskog Konzervatorskog odjela.

– Kako bi se vrijedno arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici prikladno očuvalo i zaštitilo, Grad Pula je u sklopu prve faze projekta zatrpalo nalazište manjim dijelom materijalom iz iskopa Malog rimskog kazališta te većim dijelom dovozom odgovarajućeg kameno-zemljanog materijala s gradilišta nove Opće bolnice Pula. Nakon što su amfore, koje je bilo moguće izvaditi, izvađene i spremljene, a nalazište adekvatno zaštićeno sukladno projektu, slijedi završna obrada lokaliteta kako bi prostor bio primjereno uređen i prezentiran te se zaštitna ograda planira ukloniti kada se stvore preduvjeti za sigurno korištenje lokaliteta, najavljuju iz Grad Pule ne precizirajući kada bi to moglo biti.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest