Istra sada ima dva oralna kirurga

Nakon desetak godina pri Istarskim domovima zdravlja ponovno je otvorena specijalistička ambulanta za oralnu kirurgiju. Smještena je u Stomatološkoj poliklinici u Puli, na prvom katu, a liječnički tim čine oralni kirurg dr. sc. Bruno Vidaković i medicinska sestra Tatjana Ribić. Ambulanta je uređena i potpuno opremljena, u što su Istarski domovi zdravlja uložili oko 300 tisuća kuna.

Kirurško liječenje zuba, čeljusti i usta

– Ambulanta je otvorena za sve osiguranike HZZO-a u Istri kojima je potrebna oralno-kirurška skrb. Oralna kirurgija, kao specijalistička grana dentalne medicine, bavi se širokim spektrom liječenja, od kirurškog liječenja zuba, čeljusti i usta, liječenja odontogene upale i poremećaja čeljusnog zgloba do oralno kirurških zahvata kod rizičnih skupina poput kroničnih bolesnika s kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima, onkoloških te bolesnika u programu transplantacije, bolesnika na antikoagulantnoj terapiji i drugih, kaže doktor Vidaković.

Mladi Brođanin – 34 su mu godine – u 29. je specijalizirao oralnu kirurgiju, u 30. doktorirao, a u 33. stekao znanstveno zvanje znanstvenog suradnika. Prije Pule radio je u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu. Viši je asistent na Medicinskom fakultetu u Osijeku gdje predaje na Katedri za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju sa stomatologijom, te na Zavodu za dentalnu medicinu osječkog Sveučilišta. Medicinski fakultet u Osijeku obrazuje od ove akademske godine i doktore dentalne medicine i dentalne higijeničare, a i studenti medicine imaju kolokvije iz stomatologije odnosno maksilofacijalne i oralne kirurgije. Na fakultet u Osijek i dalje će odlaziti, vjerojatno na jedan do dva turnusa godišnje.

– Oralna kirurgija je, mimo velikih centara u zemlji, uglavnom organizirana u domovima zdravlja. Shvatilo se da određena skrb za ovu vrstu bolesnika traži institucionalnu organizaciju, zato ističem poziciju ove ambulante u zdravstvenoj ustanovi. Pula se pridružila gradovima kao što su Dubrovnik, Zadar, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Požega, Zagreb, Virovitica, Karlovac, Sisak i Varaždin koji imaju oralnu kirurgiju unutar bolničkog sustava ili domova zdravlja, kaže dr. Vidaković te posebno ističe podršku ravnateljstva Istarskih domova zdravlja, Istarske županije i Grada Pule.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest