Održana 35. sjednica Skupštine Istarske županije

  1. sjednica Skupštine Istarske županije, održana je danas, u Spomen domu u Pazinu, s dnevnim redom od 17 točaka.

Na aktualnom satu, između ostalog, IDS-ova vijećnica Nevija Poropat postavila je pitanje o tome hoće li postavljanje novog RTV odašiljača popraviti situaciju s prijemom na Poreštini te kada isto mogu očekivati i ostali stanovnici Istre. Župan Flego rekao je da je tvrtka Odašiljači i veze dala potvrdu da problema na tom području više neće biti. Aktivno se, dodaje župan, radi i na rješavanju problema za ostale istarske građane te da vjeruje kako će postavljanjem novih odašiljača i početkom gašenja ilegalnih talijanskih RTV stanica, doći do većih pomaka po tom pitanju. Upitan od strane vijećnika HSU-a Silvana Hrelje što namjerava poduzeti u vezi nove porezne reforme hrvatske Vlade kako bi zaštitio interese građana Županije, istarski se župan složio kako je to dodatni udar na najsiromašnije građane te kako još uvijek ne znaju njezin točan utjecaj sna lokalnu i regionalnu samoupravu budući da nije objavljen prijedlog kompenzacijskih mjera. O potonjem će župan ovaj tjedan razgovarati s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom u svojstvu potpredsjednika Hrvatske zajednice županija, a sazvao je i sjednicu Turističkog vijeća Županije te vjeruje da će zaključak svih članova biti kako nas povećanje PDV-a ugostiteljima stavlja u puno lošiji odnos spram konkurentskih zemalja.

Glavna točka dnevnog reda bilo je prvo čitanje Prijedloga proračuna za 2017. godinu tijekom kojeg se župan Flego osvrnuo na njegove najbitnije značajke. Tako je istaknuo kako Prijedlog Proračuna iznosi 1.230.000.000,00 kn budući da i ove godine objedinjuje planove svih proračunskih korisnika, od čega 17,5% otpada na Županiju.

Pritom je istarski župan nabrojio sve nepoznanice i financijske izazove s kojima  je Županija bila suočena pri izradi Prijedloga proračuna, a zbog nove porezne reforme hrvatske Vlade kao i nedonošenja Smjernica o očekivanim ekonomskim kretanjima u 2017. godini.  „U Proračunu za 2017. godinu čak 34,6% sredstava usmjeravamo u razvojne programe i projekte, ponajviše u izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula, izgradnja i dogradnju domova za starije osobe, značajna ulaganja u Srednju školu Mate Blažine Labin i ostale škole te nastavak projekta izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina“, istaknuo je istarski župan. Također, župan Flego rekao je kako je naglasak stavljen na paket pomoći istarskom gospodarstvu, osobe starije životne dobi te ima socijalnu komponentu u vidu potpora za mlade, žene i osobe s invaliditetom najavivši i cijeli niz zelenih projekata u suradnji sa Slovenijom i Italijom, za koje očekuje da će biti odobreni od strane EU.

Tijekom rasprave oko Prijedloga proračuna SDP-ova vijećnica Tanja Vrbat Grgić je istaknula kako se Prijedlog proračuna ne može ni pohvaliti ni kritizirati budući da još nije poznat smjer u kojem će ići porezna reforma hrvatske Vlade, s čime se složio i IDS-ov vijećnik Tedi Chiavalon izrazivši brigu kako će ponovno sav teret reforme pasti na općine, gradove i županije, dok se država ničega ne odriče. Damir Kajin istaknuo je kako od 8,5 milijarde kuna se Županiji vraća sramotnih 215 milijuna kuna, ali i naglasio da bi se Županija trebala ponašati još racionalnije sa tim sredstvima.

Na samome kraju župan Flego je naglasio kako je ovaj proračun, unatoč svim nepoznanicama, odgovoran, racionalan i razvojan te kako će uvelike doprinijeti većem standardu i boljem životu istarskih građana.

Na prvo čitanje Prijedloga proračuna amandmani se mogu podnositi do 30. studenog, a drugo čitanje i njegovo usvajanje planira se za sjednicu Županijske skupštine sredinom prosinca. Kao četvrta točka dnevnog reda, usvojene su Treće izmjene i dopune Proračuna Istarske županije za 2016. godinu.

Odgovori

Pin It on Pinterest