Utrkom na Mornaru započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

Današnjom utrkom na šetalištu Lungomare obilježen je početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se u Republici Hrvatskoj održava svake godine od 15. studenog do 15. prosinca. Tijekom narednih mjesec dana Policija će, u suradnji s Gradom Pula, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Istarskom županijom (kampanja Bježi/Via), Pula Sportom, Udrugom UZPIRO provoditi brojne preventivne aktivnosti kako bi se skrenula pozornost na problem svih oblika ovisnosti.

„Grad Pula će se obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti priključiti kao suorganizator kroz Vijeće za komunalnu prevenciju s dvije sportsko edukativne akcije „Bacimo drogu u koš“ i „Život bez droge je prva liga““ kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci koja je ujedno i predsjednica Vijeća pritom nadodavši kako Grad uz navedeno financira i preventivni program koji se bavi edukacijom o štetnosti ovisnosti „Zajedno za zdravo odrastanje“ kao i program epidemiološkog praćenja. Ovisnost o drogama sveprisutan je i složen problem kojemu trebamo pristupiti sustavno te su stoga zajednička suradnja i međusektorski dijalog ključni, dodaje Puh Belci. „Ovom već tradicionalnom inicijativom nastojimo mlade okrenuti ka sportu i druženju kao alternativi za sve oblike ovisnosti“ zaključila je Puh Belci.

813d05cbed

Načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić iznijela je statističke podatke za prvih deset mjeseci vezane za zlouporabu droge i drugih opojnih sredstava. „Na području Policijske uprave istarske evidentirana su tako 322 kaznena djela iz domene kriminaliteta droga, što predstavlja porast od 16.2%. Što se tiče prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga evidentirana su 783 prekršaja“ pojasnila je Božac-Maksić nadodavši kako je u prvih deset mjeseci na području PU istarske evidentirana 1.051 zapljena različitih oblika droga. U zaplijenjenim količinama droge i dalje je najzastupljenija marihuana, dok je bitno istaknuti da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj zapljena sintetičkih droga tipa amfetamin i metamfetamin.

174968e88d

Voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja pri Zavodu za javno zdravstvo Helena Mitrović navela je kako se u prvih šest mjeseci 2016. na savjetovanje i liječenje obratilo 1126 osoba, od čega  zbog problema konzumacije droga 493 osobe. „Novoevidentiranih korisnika imamo 159, a ako usporedimo podatke s podacima iz prve polovice 2015., vidljivo je da je broj porastao za 4,6%“ kazala je Mitrović te nadodala kako su upravo ovakve preventivne aktivnosti krucijalne kako bi se šira javnost upoznala o prisutnosti ove problematike.

Na utrci, koja predstavlja prvu preventivnu aktivnost u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, sudjelovalo je stotinjak učenika OŠ Stoja i OŠ Veruda te predstavnici organizatora. Trasa utrke protezala se do Gortanove ulice i nazad do Mornara. Umjesto startnih brojeva, sudionici utrke nosili su na majicama jedan od tri najbolja slogana, koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Na natječaj je pristiglo ukupno 78 slogana, a kreatorima najboljih slogana dodijeljene su nagrade.

Odgovori

Pin It on Pinterest