Delegacija kineske pokrajine Zhejiang posjetila Istarsku županiju

Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang njeguju već deset godina prijateljske odnose i dobru suradnju. U povodu deset godina obilježavanja potpisivanja Sporazuma o suradnji dviju regija, danas je delegacija kineske pokrajine Zhejiang, predvođena zamjenikom predsjednika Stalnog odbora KPK provincije Zhejiang Sun Wenyouom, stigla u službeni posjet Istarskoj županiji. Tom prilikom u sjedištu Istarske županije, u Puli, održan je službeni prijem na čelu sa zamjenicom istarskog župana Vivianom Benussi, zamjenicom pulskog gradonačelnika Elenom Puh Belci, pročelnikom Kabineta istarskog župana Duškom Kišberijem, načelnikom Županijske uprave Valerijem Drandićem, pročelnicom županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Lorenom Brgić i pročelnicom za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizijom Bosich.

Zamjenica istarskog župana izrazila je veliko zadovoljstvo dosad provedenim aktivnostima u okviru desetogodišnje suradnje dviju regija, posebice uvođenjem učenja kineskog jezika na pulskom sveučilištu Juraj Dobrila od prošle godine. Predstavljajući Županiju, županova zamjenica Benussi istaknula je Istru kao regiju koju odlikuje raznovrsnost, kako u gospodarskom, tako i u povijesnom i geografskom smislu. Zamjenica istarskog župana posebno se osvrnula na odlične turističke rezultate koje Županija ostvaruje. „Kao iznimno razvijenu regiju u turističkom i gospodarskom smislu, posebno cijenimo Vašu pokrajinu te se radujemo daljnjoj suradnji na tim područjima“, rekla je zamjenica Benussi delegaciji Zhejianga.

unnamed

Nakon što je Puh Belci u ime pulskog gradonačelnika pozdravila prisutne i poželjela im dobrodošlicu u Grad Pulu, pročelnica Bosich održala je prezentaciju najvažnijih projekata koji se trenutno provode u Istarskoj županiji te onih koji se tek namjeravaju realizirati, posebno istaknuvši investicijski potencijal Županije.

Predstavnik delegacije Zhejiang izrazio je zadovoljstvo zbog poziva Županije rekavši kako Kina i Hrvatska dugo uživaju prijateljske odnose te kako je Hrvatska za njih država od strateškog interesa u ovom dijelu Europe. „S Vašom regijom također nas povezuje prijateljstvo koje je još 2006. godine konkretizirano potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Posebice je posjet Vašeg župana pretprošle godine učvrstio tu suradnju i dodatno promovirao Istru kineskim građanima“, izjavio je g. Wenyou dodavši kako Istru i Zhejiang povezuje uspjeh u turizmu te sličnost projekata koji su im trenutno u fokusu. Istra ima veliki investicijski potencijal, rekao je Wenyou, te bogate turističke resurse koje će po povratku u Zhejiang, najrazvijeniju kinesku pokrajinu, predstaviti tamošnjim građanima i poduzetnicima.

Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang prijateljske odnose uspostavile su 2005. godine, a iduće godine potpisale su Sporazum o suradnji. Predstavnici Istarske županije sudjelovali su i na velikom međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajma “China – CEEC Investment and Trade Expo 2015”. Na sajmu se predstavilo 16 zemalja srednje i istočne Europe, a Hrvatska i Poljska bile su zemlje partneri manifestacije. Na istom sajmu Istarska županija predstavila se i 2016. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest