Prihvaćene inicijative istarskog župana vezane uz otvorena pitanja sa Republikom Slovenijom

Inicijative istarskog župana vezane uz otvorena pitanja u odnosima sa Republikom Slovenijom jednoglasno su prihvaćene na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u Zagrebu, održanom 15. studenog 2016. godine. Naime, svrha jučerašnjeg sastanka održanog sa predstavnicima osam hrvatskih ministarstava, bila je čuti od župana Flega otvorena pitanja, primjere dobre prakse i prijedloge za unapređenje suradnje sa Republikom Slovenijom. Predložene inicijative istarskog župana poslužit će resornim ministarstvima za poboljšanje suradnje sa Slovenijom na određenim područjima, a najavljeno je i kako će se o nekim prijedlozima razgovarati i na skorašnjem posjetu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Iva Stiera Republici Sloveniji.

Inicijative župana Flega vezane uz otvorena pitanja sa Republikom Slovenijom su slijedeće:

 

  1. Pitanje izbjeglica i granice između Republike Hrvatske i Slovenije

Pitanje izbjeglica zahtijeva jedinstven stav Europske unije i pronalaženje zajedničkog rješenja umjesto da pojedine države članice pribjegavaju djelomičnim i  neadekvatnim rješenjima poput postavljanja žilet-žica i vojske te zatvaranja granica. U suvremenoj Europi ogradama i žičanim barijerama naprosto nema mjesta. Ukoliko se trenutna situacija na hrvatsko-slovenskoj granici nastavi, možemo očekivati lošije turističke i gospodarske rezultate, narušavanje dobrosusjedskih odnosa dviju država te ugleda koji uživamo u svijetu, kao i dostignutu razinu zajedništva i suživota stanovnika pograničnog područja. Stoga se problematika migranata treba postaviti kao jedan od prioriteta RH, a Vlada poduzeti sve potrebne mjere kojima će zaštititi normalan život, prava i dostojanstvo građana RH, kao i naše gospodarske interese.

 

  1. Zaštita istarskih autohtonih proizvoda

Pitanje zaštite istarskog terana je gorući, ali ne i naš jedini problem u odnosima sa Slovenijom s kojim se će se Istarska županija i Hrvatska susretati. Očekuju se poteškoće i sa zaštitom drugih autohtonih proizvoda poput istarskog maslinovog ulja, meda i mesa istarskog goveda. Stoga, predlažem da se pokrene jedan cjeloviti razgovor sa svim uključenim stranama, a koji će obuhvatiti sve navedene proizvode kako bi se pronašao model zaštite koji je svima prihvatljiv. Takvo kompromisno rješenje bio bi model prekogranične suradnje kakvim je uspješno zaštićen istarski pršut.

 

  1. Cestovni promet

Spajanje istarskog ipsilona sa mrežom slovenskih autocesta od velike je važnosti za Istarsku županiju kao preduvjet razvijene cestovne infrastrukture u Istri. Također, u trenutnoj situaciji vezanoj uz razgraničenje Hrvatske i Slovenije, smatram da je važno što prije sanirati i asfaltirati most na graničnom prijelazu Kaštel kako se ne bi i dalje čekalo potencijalno dugogodišnje rješavanje granice, a bez prejudiciranja iste. Izrazito je važno razmotriti i mogućnost da se državna cesta na dionici Požane – Sočerga otvori za sav teretni promet, čime bi se dodatno potaknulo gospodarstvo s obje strane granice, a da Republika Slovenija istovremeno ili po otvaranju dionice, započne s njezinom rekonstrukcijom.

 

  1. Bolnica u Izoli

Budući da su građani Istarske županije sufinancirali putem samodoprinosa izgradnju bolnice u slovenskom gradu Izoli, trebalo bi im omogućiti da koriste usluge zdravstvene usluge te bolnice, jednako kao i slovenski državljani. Stoga predlažem zajednički dogovor hrvatskih i slovenskih resornih ministarstava kako bi svi žitelji Istre mogli koristiti i bolnicu u Izoli.

Odgovori

Pin It on Pinterest