Završena tradicionalna 12.manifestacija mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Završena je tradicionalna manifestacija prepuna mirisa i okusa mladih maslinovih ulja te ostalih istarskih delicija u Vodnjanu

Tri dana Vodnjana i mladih maslinovih ulja završilo je sinoć oko 21 sat. Uz tradicionalne bumbarske palačinke i nastup grupe In Vino Veritas brojna publika pozdravila se s ovogodišnjom manifestacijom i brojnim prijateljima, ljubiteljima mladih maslinovih ulja koji su se okupili u Vodnjanu.

Posjetitelji su dolazili sa željom da isprobaju i nauče što više o mladim maslinovim uljima. A nakon vođenih degustacija, koje je poželjno učiniti prije nego niz usta krenu ostali okusi, mogli su uživati u mnogobrojnim drugim delicijama koje su bile ponuđene u velikom šatoru.

Dani mladog maslinovog ulja opravdali su očekivanja svih, pogotovo maslinara, te ljubitelja maslinovih ulja. Oni su u Vodnjanu mogli pronaći od stručne literature i knjiga, poljoprivrednih kalendara, do savjeta profesionalnih kušača, agronoma te drugih stručnjaka. Bilo je tu i najviše razmjena osobnih iskustava maslinara te bezbroj upita potrošača kako se koje ulje koristi, za koju je hranu najbolje mlado ulje, koje su vrste i razlike mirisi i okusi, specifičnosti maslinovih ulja, i još bezbroj pitanja našlo je zasigurno dobar odgovor ovih dana pod 1700m2 velikim šatorom.

DMMU okuplja proizvođače vrhunskih maslinovih ulja, a iz godine u godinu nastoji i dalje široj javnosti predstaviti važnost konzumiranja mladog maslinovog ulja. Dani mladog maslinovog ulja posebno pridonose afirmaciji vodnjanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend, a u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja. Definitivno je vrlo velik doprinos prepoznatljivosti maslinovih ulja Vodnjanštine, održavanje  manifestacije Dani mladog maslinovog ulja. Kako se razvijala manifestacija razvijalo se i maslinarstvo Vodnjanštine. To je bio cilj. Povezanost manifestacije s gospodarstvom i ljudima, ona educira, promovira i podržava maslinare i maslinarstvo. Definitivno se pokazalo da su se kroz 10 godina postigli 4 puta veći rezultati u broju zasađenih stabala masline, količinama uroda, ploda masline, količinama proizvedenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, od samog početka razvoja ove priče. Manifestacija je i međunarodnog karaktera te su svake godine nazočni naši prijatelji i gosti iz susjednih zemalja. Ove godine gosti koji dolaze su naši prijatelji i proizvođači iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Također ćete ovaj vikend moći kušati ulja naših članova iz Udruge na zajedničkom štandu Agroturista.

Najviše odgovora mogli ste dobiti u Oil baru gdje su vas dočekali najbolji istarski profesionalni kušači ulja. Stručno vođenje bilo je dostupno za cijelo vrijeme trajanja manifestacije. Pod velikim vaodnjanskim šatorom mogli ste dobiti odgovore iz područja podizanja maslinika i njegovanja maslina, proizvodnji maslinovih ulja i kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja.  Besplatne degustacije u Oil baru održavale su se sva tri dana.

Veliki cjelodnevni gastro-show okuplja najbolje kuhare i chefove s područja Istre i Kvarnera. U realizaciji tako velike kuhinje koja iz sata u sat izbacuje brojna vrhunska jela uključile su se i dvije ugostiteljske škole, iz Pule i Rovinja. Chefovi u kuhinji koji su diktirali tempo bili su Robert Perić, Igor Ciceran i Grgo Komazin. Kreacije slastica stvarala je slastičarka Nensi iz Hotela Letan. Tijekom tri dana prošlo se menijem od Plave Istre, preko Zelene Istre do Jeseni u Istri. Nizala su se jela na bazi ribe, divljači, raznog povrća i sve to sljubljeno s mladim maslinovim uljima. Izlazila su i sasvim nova jela koja su po prvi put vidjela dan, devet autorskih jela Roberta Perića.

Više od 8000 jela pripremalo se koristeći najbolje namirnice i autohtone proizvode, a svaka delicija, svaki pjat povezivali su se s mladim maslinovim uljima s našeg područja. Gostovali su brojni poznati ugostitelji iz Istre ali i šireg područja; Jadranka mali hoteli s Lošinja i kuhari iz hotela Bellevue, konoba Vorichi, restaurant Gina, te brojni drugi … Dani mladog maslinovog ulja donose cjelodnevni gastro show koji osmišljavaju i koordiniraju LF Catering i Robert Perić.

 Ono što je bilo novo ove godine je sportski sadržaj tijekom subotnjeg jutra. Naime, održana je završna utrka manifestacije Teći Isti Piti – trka Extravirgine Olive Run sa startom i ciljem u Trgovačkoj ulici ispred uljare. Na kraju sportskog dijela svi trkači su uživali u ručku i degustacijama pod velikim šatorom manifestacije. Tko nije za trčanje, mogao je obići Vodnjan vlakićem tijekom subotnjeg jutra ili cijele nedjelje.

U nedjelju je održana i promocija polaznika programa Osposobljavanja za poslove maslinara/ke pri Pučkom otvorenom učilištu iz Vodnjana (POU-UPA Vodnjan-Dignano) u kojem su sudjelovali profesori: dr.sc. Željko Prgomet, dipl.ing, agr. Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, dipl.ing.agr. Franko Raguž, dr.sc. Marin Krapac, dipl.ing. Edo Družetić, dipl.ing Bosiljka Bilić i dipl.ing.agr. Dolores Belić.

Polaznici s certifikatom o završenom osposobljavanju dobili su: Marijan Borula, Željko Bubičić, Dragan Bulić, Sandro Grabrović, Andrea Grubissa, Gianfranco Ghiraldo, Paolo Ostović, Martin Smoljan, Roberto Vošten i Roberta Žauhar Bačić. Zadovoljni sa završenim programom, prikupljali su znanja i učili tijekom tečaja u rujnu i listopadu ove godine.

Zabavni program u večernjim satima započeo je u petak finalnom večeri II. Festivala mladih pjevačkih talenata „3.2.1….PJEVAJ!“ u Domu mladih. (zasebna objava i fotografije u privitku!)

U subotu su na istoj lokaciji zagrijali atmosferu članovi Lighthouse benda, a nedjelju su u šatoru zatvarili manifestaciju grupa In Vino Veritas.

Vođeni obilasci nacionalnog matičnog i kolekcijskog nasada maslina održani su u nedjelju zbog lošije vremenske prognoze ostalih dana.

 Dani mladog maslinovog ulja Vodnjana nude nezaboravna tri dana puna mirisa i okusa vrhunskih maslinovih ulja ali i jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju. Brojni su poslovni kontakti ili prijateljstva koja su započela na Danima mladog ulja u Vodnjanu. Zabava i edukacija za sve generecije, mjesto okupljanja vrijednih maslinara, brojnih stručnjaka, agronoma, te OPG-a, poduzetnika, tvrtki i obrtnika.

Spoj vrhunske, tradicionalne, kreativne, suvremene, drugačije gastronomije, …puno vrijednih ruku, priča, uspješnih gospodarskih projekata, …zabave, kreativnosti i mašte, edukativnih sadržaja, …to i puno više jesu Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Manifestacija je jedinstveno mjesto za poslovne i privatne susrete te nezaboravne trenutke uz bogat zabavni program.

 Vidimo se i sljedeće godine u Vodnjanu na 13. Danima mladog maslinovog ulja!

One thought on “Završena tradicionalna 12.manifestacija mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Odgovori

Pin It on Pinterest