Otvorenje izložbe Počeci knjižarstva u Puli u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Prigodna izložba Gradske knjižnice i čitaonice Pula, koja kroz riječ i sliku prikazuje razvoj knjižarstva u nekadašnjoj glavnoj austrougarskoj ratnoj luci, bit će otvorena u Središnjoj knjižnici u četvrtak, 24. studenog 2016. u 18 sati.

Knjižna produkcija i distribucija knjiga i novina u Puli javlja se u jeku razvoja Pule u ulozi glavne luke C. i kr. ratne mornarice. Prve knjižare u Puli počinju s radom u šestom desetljeću 19. stoljeća, a knjižarstvo se kao gospodarska grana razvijala i djelovala neprekidno do kraja Prvog svjetskog rata.

Knjižare koje su u Puli djelovale u drugoj polovici 19. i prvim desetljećima 20. stoljeća zaslužne su i za distribuciju knjiga i periodike među čitalačkom publikom, čime su imale posredan utjecaj na širenje informacija i razvoj pismenosti. Dostupnost knjiga, časopisa, novina i drugih publikacija značila je podršku obrazovanju i razvoju kulture te ostalih gospodarskih i znanstveno-tehničkih djelatnosti.

Dvije najstarije pulske knjižare – Knjižara W. Schmidt i Knjižara C. Mahler, koju je 1880-ih preuzeo knjižar F. W. Schrinner – djeluju od sredine i druge polovice šezdesetih godina 19. stoljeća, krajem 19. stoljeća pojavljuju se i manje knjižare u vlasništvu talijanskih građana koje su prvenstveno prodavale knjige na talijanskom jeziku. Na prijelazu stoljeća osnivaju se i prve tipografije koje su tiskale knjige i na hrvatskom jeziku: Tiskara Josipa Krmpotića i Tiskara Laginja i drug. Iako su službeno bile registrirane kao kao tiskare i papirnice, oglašavale su i prodaju svojih izdanja, ali i drugih knjiga do kojih su dolazili.

Izložba će se moći razgledati do 30. studenog u radno vrijeme Središnje knjižnice.

Izložba je organizirana u sklopu trodnevnog 2. međunarodnog znanstvenog skupa Istarsko gospodarstvo jučer i sutra, koji će biti održan u Puli i Pazinu od 24. do 26. studenog 2016.

 

Odgovori

Pin It on Pinterest