Delegacija regije Malopolska boravila u dvodnevnom posjetu Istarskoj županiji

U sklopu studijskog posjeta na temu kulture, Istarsku županiju je 22. i 23. studenoga 2016. posjetila delegacija iz poljske regije Malopolska. Četveročlanu delegaciju ugostili su pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich i pročelnik za kulturu Vladimir Torbica Iz Istarske županije.

S ciljem upoznavanja s dobrim primjerima korištenja arhitektonske baštine u kulturne svrhe  i revitalizacije istih, te razvoja zajedničkih projekata na području kulture, predstavnici Malopolske u utorak 22. studenoga, posjetili su Povijesni i pomorski muzej Istre gdje ih je u obilazak muzeja vodio ravnatelj Gracijano Kešac, te galerijski prostor Sveta Srca gdje su se susreli s ravnateljem Arheološkog muzeja Istre Darkom Komšom.

Delegacija je posjetila i Društveni Centar Rojc gdje je razgovarala s pročelnicom za kulturu Grada Pule Jasminom Ninom Kamber i koordinatoricom Saveza udruga Rojca Irenom Boljunčić Gracin o odnosu javnog i civilnog sektora. Nakon predstavljanja prostora i planova za daljnji razvoj Rojca, obišli su nekoliko prostorija udruga. Poljski predstavnici posjetili su i pulski Aquarium, posebno zanimljiv zbog toga što je smješten u austrougarskoj utvrdi Verudela.

Dugog dana studijskog posjeta, delegacija je obišla Kuću fresaka u Draguću gdje se sastala s gradonačelnikom Općine Cerovlje Emilom Dausom te županijskim pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom, koji im je tom prilikom predstavio uspješne europske projekte u kulturi, među kojima i projekt Revitas u okviru kojeg je otvorena Kuća fresaka. Slijedio je posjet Općini Grožnjan gdje je održana prezentacija projekta Parenzana te obilazak Kaštela u Momjanu.

Istarska županija razvija vrlo uspješnu suradnju s regijom Malopolska od potpisivanja Sporazuma o suradnji u studenome 2013. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest