Pulski gradski vijećnici jednoglasno usvojili rebalans proračuna

Foto: arhiva

Povećanje proračuna za gotovo 6,6 milijuna eura

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, 11. srpnja 2023. godine pulski gradski vijećnici jednoglasno su usvojili rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je povećan za 6.576.660,87 eura ili 8,30 posto i iznosi 85.789.766,87 eura.

„Izmjene i dopune proračuna donose povećanje plaća među kojima su i djelatnici triju dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Pula, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, INK, Javnoj vatrogasnoj postrojbi i Dnevnom centru za rehabilitaciju Pula. Očekuje nas nastavak pripreme dokumentacije za strateške projekte i projekte koji će se financirati iz sredstava EU, a poseban naglasak stavljen na ulaganja. Prije svega to je gradnja i dogradnja dječjih vrtića i igrališta“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Kod prihodovne strane povećavaju se prihodi od poreza zbog bolje naplate istih prvenstveno poreza i prireza porezu na dohodak i poreza na promet nekretnina, smanjuju se prihodi od prodaje zemljišta te se u potpunosti ukida financiranje putem kredita.

Nastavlja se s planiranim projektima izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Planira se izgradnja Multifunkcionalnog igrališta Valica, Park i dječje igralište u Nobileovoj i Dječje igralište  Monte Zaro te njegovu tematizaciju u STEM dječje igralište.

Planirana je i dogradnja i rekonstrukcija DV Centar kojim će se osigurati prostorni uvjeti za dvije vrtićke skupine i proširenje kuhinje koje će se financirati iz sredstava Grada, odnosno iz viška prihoda iz prošle godine i NPOO. Planirana su sredstva za arhitektonski natječaj za Dječji vrtić Valmade te novelaciju projektne dokumentacije za Dječji vrtić Sisplac.

Povećavaju se i sredstva za uređenje dvorane Istarskog narodnog kazališta. Nastavljaju se i aktivnosti na uređenju pročelja kao i ostali zahvati na graditeljskoj baštini.

U nastavku sjednice usvojena je i izmjena Odluke o nagrađivanju učenika generacije osnovnih i srednjih škola na području Grada Pule koja iznosi do tisuću eura po učeniku.

Jednoglasno je prihvaćena Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta prema kojoj je višestruko povećan iznos dosadašnje naknade za prvo dijete sa 132,72 eura (tisuću kuna) na 300 eura. Iznos naknade za drugo dijete u obitelji iznosi 400 eura, a za treće i svako slijedeće dijete 500 eura.

„Ovom odlukom ispravljamo višegodišnju nepravdu, svjesni da su potrebe roditelja sve veće, posebice u vrijeme inflacije s kojom se svi suočavamo. Pula više neće biti među gradovima s najmanjim izdvajanjima za novorođenu djecu. U budućnosti ćemo nastojati ove iznose dodatno povećati“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Odlukom se utvrđuju uvjeti i način ostvarivanja novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, te visina i način isplate novčane pomoći koju u okviru pronatalitetne politike osigurava najveći istarski grad.

Vijećnici su bili jednoglasni i u podršci osnivanju Postrojbe civilne zaštite opće namjene kao dio sustava civilne zaštite Grada Pule. Postrojba je poseban formacijski sastav obveznika civilne zaštite koji su zaduženi za provođenje mjera civilne zaštite kao što su potpora u provođenju mjera evakuacije, spašavanja i prve pomoći ljudi i životinja, potpora u provođenju mjera zaštite materijalnih i kulturnih dobara kao i okoliša, asanacija terena, otklanjanje posljedica od prirodnih nepogoda, tehnoloških nesreća, velikih nesreća i katastrofa, ratnih razaranja i ostalih oblika ugroza.

Izvještaj o stanju i perspektivama ŽCGO Kaštijun u sklopu tematske točke podnio je direktor trgovačkog društva Kaštijun Dražen Stilinović.

Na prijedlog gradonačelnika Filipa Zoričića na početku sjednice minutom šutnje odana je počast žrtvama Srebrenice.

Odgovori

Pin It on Pinterest