Puljani i po pitanju selektivnog prikupljanja otpada napravili značaj iskorak

Drugog dana konferencije “48 sati – Susret gradonačelnika i poduzetnika” koja se održava u Puli, danas je održan okrugli stol na temu zbrinjavanja otpada i lokalnog razvoja te je iskustva Pule po pitanju odlaganja otpada podijelio i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

“Pula je već 2008. godine ozbiljno krenula s procesom selektivnog prikupljanja otpada kao temeljnog oblika zaštite okoliša. Prioritet nam je bio smanjiti komunalni otpad i zahvaljujući sustavnom radu i cjelokupnim planom gospodarenja otpadom, danas stopa odvajanja otpada u Puli iznosi preko 20 posto, što je daleko najviša stopa od svih gradova u Istri čiji je prosjek 16 posto”, kazao je Miletić. “Tu prvenstveno zahvaljujem našim sugrađanima koji su još jednom dokazali visoku razinu ekološke osvještenosti”, dodao je Miletić.

Naime, Grad Pula je započeo s projektom selektivnog prikupljanja otpada kojim su obuhvaćeni svi mjesni odbori grada i prigradskih naselja te su unutar navedenih područja tijekom na 130 gradskih lokacija postavljeni tzv. „zeleni otoci“ s tri različita spremnika za različite vrste otpada. Usporedno, započelo se i pilot-projektom „Od vrata do vrata“ u mjesnom odboru Nova Veruda gdje su postavljena četiri zelena otoka, a godinama se provodi i sustavna edukacija, posebice mlađih dobnih skupina građana. “Držim da je upravo edukacija građana, pored razvoja infrastrukturnih pretpostavki, najvažnija za uspješnost procesa selektivnog prikupljanja otpada”, istaknuo je Miletić.

“Mi smo u Istri, u jednoj civilizacijski i ekološki osvještenoj regiji postigli velike pomake no za to je trebalo vremena. Pitanje je, može li cijela Hrvatska u kratkom roku (iduće 4 godine) postići zadane ciljeve (50 posto selektivno prikupljenog otpada) i tko će snositi odgovornost ukoliko se to ne postigne?”, upitao je gradonačelnik Sanju Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. “Pitam se hoće li opet za propuste nacionalne politike svi građani plaćati penale il isamo oni koji su bili neodgovorni?”, upitao je Miletić i dodao kako su Istra i Primorsko-goranska županija zaokružile proces izgradnjom centara za gospodarenje otpadom.

Kako se na današnjem okruglom stolu moglo čuti, gospodarenje otpadom je skupo, a dio gradova kao što je Pula u tome je otišao dalje, a dio se nije ni pokrenuo. “Ciljevi jesu ambiciozni, ima sredina koje su se potrudile, a dio sredina nije napravio ništa i posljedice će plaćati krajnji korisnici odnosno građani”, kazala je Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Prikupljanje odvojenog otpada je skuplje i lokalne zajednice koje se trude zbrinjavati otpad se na taj način “kažnjavaju” većim naknadama, zaključak je okruglog stola o Odlaganju otpada i lokalnom razvoju.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest