Istarski župan održao sastanak sa slovenskim ministrom

Temeljem dugogodišnje prijateljstva Istarske županije i Republike Slovenije, danas je istarski župan Valter Flego održao sastanak s ministrom za Slovence u susjednim državama i po svijetu Republike Slovenije Gorazdom Žmavcem, na kojem se razgovaralo o aktualnoj suradnji između Slovenije i Istarske županije, mogućnostima budućih projekata te o društvima slovenske nacionalne zajednice u Županiji. Sastanku koji se održao u sjedištu Istarske županije, u Puli, prisustvovali su glavni tajnik Ureda slovenskog ministra Rudi Merljak, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, predsjednik vijeća slovenske manjine Istarske županije Marjan Brecelj, predsjednica društva Slovenaca iz Pule Danica Avbelj, predsjednik slovenskog društva iz Buzeta Boris Grželj i predsjednica slovenskog društva iz Poreča Miriam Pram.

Govoreći o otvorenim pitanjima koje Istarska županija i Slovenija mogu unaprijediti, istarski župan je istaknuo mogućnost još bolje suradnje u rješavanju infrastrukturnih problema poput željezničkog prometa i spajanja Ipsilona na mrežu slovenskih autocesta. „Bez obzira na otvoreno pitanje granice, mi možemo tražiti načine da unaprijedimo život našim stanovnicima i gospodarstvenicima, bez prejudiciranja same granice, a trenutno je najhitnije saniranje i asfaltacija mosta na graničnom prijelazu Kaštel te otvaranje državne ceste na dionici Požane – Sočerga za sav teretni promet”, istaknuo je župan Flego.

S inicijativama koje je istarski župan već ranije predložio hrvatskom ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru, složio se i slovenski ministar rekavši kako je Sloveniji cilj intenziviranje gospodarske i turističke suradnje s Istarskom županijom. Također, razgovaralo se i o ponovnom korištenju bolnice u Izoli za istarske građane, kao i o mogućnostima suradnje pulskog i koparskog sveučilišta.

Tijekom sastanka istarski je župan pohvalio suradnju sa slovenskom nacionalnom zajednicom u Istri. Obzirom da u Istri živi više od 1300 pripadnika slovenske nacionalne zajednice, rekao je župan Flego, vrlo je važno za Istru kao regiju koja se ponosi multikulturalnošću i odličnim suživotom pripadnika svih naroda na području Istre, da Slovenci nastave djelovati u svojim kulturnim društvima i Vijeću nacionalnih manjina Istarske županije te ćemo ih u tome svesrdno podržavati. Predstavnici slovenskih kulturnih društava koji djeluju na području Županije zahvalili su se na podršci, kao i pohvalili dosadašnju odličnu suradnju društava sa lokalnom i regionalnom upravom.

Istarska županija i Republika Slovenija nedavno su kandidirale 16 zajedničkih projekata na EU programe prekogranične suradnje te su prisutni izrazili nadu u njihovu uspješnu implementaciju koja bi ih dodatno povezala.

Odgovori

Pin It on Pinterest