Otvoren 22. Sa(n)jam knjige u Istri

Uz arapsku poeziju sirijskog pjesnika Adonisa, udaraljkaški ritam, zvuk brodskih sirena i univerzalnu himnu Sajma “Dajte mi libar” Sa(n)jam knjige u Istri je danas po 22. put za redom otvorio svoja vrata autorima, čitateljima, nakladnicima, urednicima i svim prijateljima knjige i književnosti. Svečanosti otvorenja koja se održala u Domu hrvatskih branitelja nazočili su izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, Dubravka Đurić Nemec, gradonačelnik Pule Boris Miletić, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica i direktorica Sajma Magdalena Vodopija. Pulski glazbenik Vedran Vojnić započeo je ceremoniju otvorenja udaraljkaškim setom kao izravnom aluzijom na ritam prekooceanske plovidbe i ovogodišnju temu Sajma Transatlantik, koju je pratio i zvuk brodske sirene.

Čestitke organizatorima na ustrajnosti te uloženoj volji, trudu i zalaganju u organizaciju uputio je gradonačelnik Pule osvrnuvši se na ovogodišnju temu koja prigodno uspoređuje sajam s brodom koji svake godine u Pulu dovodi putnike svjetskog glasa. „Nakon 22 godine možemo kazati da je Sajam knjige postao dio identiteta našega grada“ ponosno je naveo Miletić nadodavši kako je Grad Pula od samih početaka prepoznao vrijednost ove manifestacije te je i podržao. Sajam je Pulu pretvorio u središte za književnost i knjigu, u grad u koji su uprte očišire javnosti, dodao je Miletić.

Jedinstvenost ovog festivala knjige krije se u nekonvencionalnom spoju sajma i festivala. Upravo tu posebnost u svom govoru istaknula je izaslanica ministrice kulture koja je kazala kako uz ovaj sajam čitanje postaje prestižna i poželjna aktivnost. „Agilna i kreativna sajamska ekipa uvijek nas beskrajno iznenadi unijevši dašak glamura među knjige“ nadodala je Đurić Nemec.

„Ni zadnja granica do posljednje obale“ riječi su kojima je Torbica opisao ovogodišnji sajam čija je ovogodišnja središnja tema Transatlantik. U deset dana trajanja sajma očekuje nas jedna iskonska književna ljepota prožeta izazovnom temom, dodao je Torbica.

Zahvalu pokroviteljima, partnerima i cijelom organizacijskom timu koji su potpomogli da, figurativno rečeno, ovaj brod sigurno isplovi uputila je Vodopija. „Ovogodišnji sajam donosi više od 10.000 naslova te samim time predstavlja najveći festival knjige i autora u Hrvatskoj“ istaknula je Vodopija.

Nakon direktorice Sajma okupljenima obratio angolski romanopisac koji na najbolji mogući način povezuje prostor Transatlantika, odnosno Portugal, Angolu i Brazil, José Eduardo Agualusa. Agualusa je govorio upravo o tom, transatlantskom karakteru portugalskog jezika, koji se prostire na četiri kontinenta i doseže više od 250 milijuna ljudi.

Na Sajmu svake godine izlaže više od 300 nakladnika iz Hrvatske i regije nudeći čitateljima pogled u suvremenu književnost. Ovogodišnji sajam može se podičiti brojnim novinama poput Art kvarta, te bogatim dnevnim i regionalnim programom sa preko stotinu raznih događanja u kojima sudjeluje više od 200 autora. Sajam traje sve do 11. prosinca 2016.

Pokrovitelji sajma je Ministarstvo kulture RH, Istarska županija i Grad Pula te generalni pokrovitelj Zagrebačka banka. Sajam su posebno podržali Arenaturist, Turistička zajednica Pula, Arheološki muzej Istre, Hrvatski P.E.N. centar, Pula Film Festival i Hrvatski telekom.

Odgovori

Pin It on Pinterest