Održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Pula

U prostorijama HGK Županijske komore Pula dana 16. prosinca 2016. održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Pula pod predsjedanjem predsjednice Jasne Jaklin Majetić. Nakon uvodnih riječi, članica Skupštine HGK Gordana Deranja obratila se članovima vijeća te rezimirala stavove poslodavaca u odnosu na procjenu porezne reforme i poslovna očekivanja u idućoj godini.

Glavna tema sjednice bila je porezna reforma koju je okupljenima prezentirala Ingrid Žudih Koroman, pomoćnica pročelnika Porezne uprave Područnog ureda Istra, Hrvatsko Primorje, Gorski kotar i Lika. Članovi Gospodarskog vijeća HGK ŽK Pula složili su se kako s optimizmom gledaju na učinke reforme i najavljena rasterećenja gospodarstva.

Druga tema sjednice bila je rasprava naslova „Zaposlenost u Istarskoj županiji – potrebe i mogućnosti“. U sklopu rasprave, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Pula Tanja Lorencin Matić, između ostalog, istaknula je kako je tijekom 2016. tom uredu prijavljeno 20.708 slobodnih radnih mjesta uz napomenu kako je ukupan broj vjerojatno i veći s obzirom da poslodavci više nisu zakonski obvezni prijavljivati Zavodu slobodna radna mjesta. Osamdeset posto navedenih slobodnih radnih mjesta evidentirano je u prerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, građevini i uslužnim djelatnostima. O kretanju broja zaposlenih govorila je Denis Lukež, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područnog ureda u Puli koja je istaknula kako je u Istarskoj županiji omjer broja umirovljenika i zaposlenih 1:1,53što predstavlja nešto boljiprosjek od ostatka Hrvatske koji iznosi tek 1:1,18.

A problematiku nedostatka radne snage ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj prokomentirala je i Jasna Jaklin Majetić koja je kazala kako je jedan od glavnih ciljeva ovakvih rasprava povezivanje sektora obrazovanja i poslodavaca.

– Rasprava o kroničnom nedostatku radne snage u RH, uz konkretne podatke o potrebama poslodavaca u Istarskoj županiji kao i broju zaposlenih po prijavama u sustav mirovinskog osiguranja, ima za cilj pojačati sve dosadašnje zaključke o neophodnosti uvođenja dualnog obrazovanja i profiliranju novih suvremenih industrijskih, turističkih, građevinskih i prometnih zanimanja.Samo strateški definirano partnerstvo države kroz obrazovni sustav, poslodavce  i mlade ljude – učenike i buduće zaposlenike, može hrvatsko gospodarstvo učiniti konkurentnijim, a do tada nužno je uvažiti potrebe poslodavaca za uvozom radne snage za sva deficitarna zanimanja.Komora je spremna preuzeti dio odgovornosti i kroz pilot projekt Dualnog obrazovanja koji će gospodarstvu u što kraćem roku osigurati kvalitetne buduće kadrove – zaključila je Jaklin Majetić.

Odgovori

Pin It on Pinterest