UNI-forme re:forma mode 23.12.2016. Kaštel, Pula

UNI – forme

re:forma mode

23.12.2016. u 19h

Centar ”Herman Potočnik Noordung”

Povijesni i pomorski muzej Istre

Gradinski uspon 6

Kaštel, Pula.

Interdisciplinarni projekt UNI – FORME, RE:FORMA MODE zamišljen je kao platforma kroz koju će se predstaviti nova modna kolekcija dizajnerice Linde Turković a ujedno i predstaviti različiti afirmirani i neafirmirani likovni, scenski i izvedbeni umjetnici Pule, Istre i Hrvatske. Koncept eventa osmišljen je na način da umjesto modela, pozornicu preuzimaju interdisciplinarni umjetnici koji će istovremeno nositi UNI odjevne predmete te predstaviti vlastite radove, samostalne ili nastale u suradnji sa ostalim uključenim umjetnicima, nastalima isključivo za potrebe ovog modnog eventa. UNI na taj način postaje njihov način razmišljanja te služi kao polazno ishodište, liminalan prostor za stvaranje novih djela. Sveukupno će se kroz formu scenskog performansa predstaviti dvanaest različitih umjetnika, šest muških i šest ženskih, od kojih: Ivana Bajec, slikarica, Danilo Stojanović, slikar, Valter Roša, glumac, Borna Elwazir, fotograf i snimatelj, Ivana Rončević, koreografkinja, Ivana Vojnić Vratarić, suvremena plesačica, Oleg Šuran, dizajner, Oleg Morović, improvizacija i poezija, Lorina Duić, fotografkinja, Maša Drndić, videografkinja, Ana Predan, jazz pjevačica i Fabio Jurić, violončelist.

Konstruktivnom dekonstrukcijom klasičnih krojeva, te vlastitom metamorfozom introspektivnosti prelivenom u tekstil, Linda Turković zaokružuje proces samospoznaje i uvodi nas u svijet UNI-a. Nastao kao ekstenzija dizajneričinog dosadašnjeg opusa zaokruženog na prethodnoj izložbi Opus Liminal, UNI nastavlja misaonost funkcionalnosti odjeće, ljepote minimalizma te jednostavnog dizajna koji prati liniju tijela ali ostavlja prostor za pokretom. Taj prostor, nastao između odjevnog predmeta i tijela, nulti prostor ili međuprostor, postaje poligonom u kojem se individua sa odjevnim predmetima igra na način da ih međusobno kombinira, konstruira i dekonstruira. Igra je u funkciji estetike aesthesis, koja vidi i spoznaje kroz čitavo tijelo. A upravo je ta sveprožimajuća i univerzalna cjelovitost individue, njegova rada tijela i odnosa sa vlastitom okolinom i (među)prostorom u kojem obitava bitan za UNI. Želja po univerzalnosti želja je da se pokaže tanka nit koja veže dva (s)pola u jedno. Lindin cilj je kroz istraživanje vremena i prostora, doći do univerzalnosti cjeline u jednini. (Andrea Budić, iz kataloga događaja)

Inspirirana funkcionalnošću i krojem radničke odjeće Linda koristi tradicionalne i prirodne materijale poput pamuka i prešane vune određenih tonova radničke plave, zatim bijele, crne i sive boje, kojima sugerira lišenost forme i stereotipa vezanih za određene odjevne predmete a ujedno kroz tehniku dekonstrukcije dovodi slobodu pokreta u svijet mode. U svojoj formi, Linda se drži UNI – FORME. Princip temelji na trima načelima koji su: uniseks, uniforma i univerzalnost, temeljne sastavnice branda UNI.

U razumijevanju raznolike perceptivnosti pojedinaca, Linda poseže za slikama iz kolektivnog nesvjesnog, koji služe kao podsjetnik za postojanjem primordijalnih elemenata svojstvenih društvu u cjelini. Potraga za arhetipima njezina je potraga za spajanjem transcendentalnih slika u otvoren prostor za slobodno kreativno izražavanje. Liminalna točka između stvarnosti i umjetničke vizije odjekuje u obliku individualnog i kolektivnog stvaranja mitova gdje je svaki komad odjeće stvoren sa arhetipskim znanjem a odijeveno tijelo rezonira sa slikama iz kolektivnog nesvjesnog. Na taj način, putem dizajna, Linda iznosi i izjavljuje svoje mišljenje i kritizira kolektivna sjećanja modernog svijeta, emocijom oslobađa limite društva a dušom intuitivno stvara inovativne ideje i riješenja. (Andrea Budić, iz kataloga događaja)

Linda Turković rođena je 1991. godine u Puli. 2013. godine diplomirala je modni dizajn na Università IUAV di Venezia u Italiji. 2011. godine je četiri mjeseca provela na stručnom usavršavanju u modnoj kući Balenciaga u Parizu. Iste godine, bila je jedna od dvoje studenata odabranih na natječaju Ichinomiya Fashion Design Centre i fakulteta IUAV-a, kojim im je omogućeno putovanje u Japan, u svrhu upoznavanja japanske tradicije, kulture i inovativnih tehnologija u proizvodnji. 2014. godine Linda se predstavlja pulskoj publici sa samostalnom izložbom Opus Liminal održanoj u Galeriji Luka, a iste godine izložba gostuje i u Zagrebu u Galeriji TTF-a.

Odgovori

Pin It on Pinterest