Gračišće: Gradit će se vrtić, ceste i turistički centar

Na posljednjoj sjednici gračaškog općinskog vijeća održanoj u u zgradi Špital donesen je novi proračun u visini od 17,5 milijuna kuna. Pritom se najveći dio odnosi na gradnju novog dječjeg vrtića vrijednog 4,3 milijuna kuna, rekonstrukciju nerazvrstane ceste Lovrići-Bažoni-Brežani-Matkovići-Poldrugovci vrijednu tri milijuna kuna, rekonstrukciju župne crkve vrijednu 1,1 milijun kuna, uređenje turističkog centra “Katinina Kuća” vrijednosti 869 tisuća kuna, izrade projektne dokumentacije za uređenje Kašće (255 tisuća kuna), uz nastavak popločenja starogradske jezgre i nastavak uređenja društvenog doma u Milotskom Brijegu.

Od prodaje imovine milijun kuna

U prihodnoj strani planira se 12,5 milijuna kuna, milijun od prodaje imovine, a četiri milijuna primitaka od zaduživanja. Osim vladajućih šest vijećnika proračun je podržao Marijan Milotić (SDP), Marija Jergović Jakovčić (SDP) je bila suzdržana, dok su protiv bila dva SDP-ovca (Mauricio Smoković i Ivan Vojsković) i Bruno Balde (ZS).

– Smeta me što se svake godine proračun napuhava, a realizacija je nikakva, kazao je Balde napomenuvši da se bez industrijske zone i proizvodnih tvrtki ne može planirati proračun od 20 milijuna kuna.

– Proračun je plan želja i ideja, a da bi se projekti mogli ostvariti treba ih uvrstiti u proračun, mislim da smo to već stoput objasnili, kazao je općinski načelnik Ivan Mijandrušić. S njim se dijelom složio Smoković dodavši da neke stavke, primjerice prihod od prodaje općinskog zemljišta koji se iz godine u godinu ne ostvaruje, ipak nepotrebno “napuhavaju” proračun. Smokovića smeta što se u proteklih osam godina ništa nije uložilo u pokretanje industrijske zone, na što mu je predsjednik Marijan Brozan (IDS) odgovorio da se radi o privatnom zemljištu. Milotić je kazao da je obnova Katinine kuće već “progutala” 1,5 milijun kuna, pa ga zanima zašto se u iduće dvije godine planira u nju uložiti dodatnih milijun kuna. Načelnik Mijandrušić je odgovorio da su na natječaj Ministarstva turizma dvaput prijavljivali projekt obnove škole u Milotskom Brijegu, međutim, nije prošao.

Previše novaca za odvjetnike i sud

Treći su se put odlučili za Visitor centar u Katininoj kući i odobreno je 343 tisuće kuna za uređenje interijera (izložbeni prostor, konferencijska dvorana, degustacijska dvorana…). Koliko će u konačnici koštati njeno uređenje pokazat će javna nabava. S četiri glasa protiv (Smoković, Vojsković, Balde, Jergović Jakovčić) izglasan je rebalans ovogodišnjeg proračuna s 11,5 na 9,02 milijuna kuna.

– Stvarno mi se čini da previše novaca trošimo na odvjetničke usluge i sudske troškove, umjesto da koristimo vlastitu administraciju u kojoj imamo pravnike, kazao je Smoković (SDP). Posebice je apostrofirao posljednji slučaj prilikom kojeg je općina platila 80 tisuća kuna odvjetnici da od tvrtke Hrvatski telekom isposluje naknadu za korištenje telekomunikacijskih vodova koji prolaze parcelama u vlasništvu općine. Načelnik Mijandrušić mu je odgovorio da je dobivena ponuda uključivala 30 posto zarade za odvjetnički ured, jednokratno je općina dobila 170 tisuća kuna, ali će i ubuduće godišnje dobivati 60 tisuća kuna naknade. Smoković je ostao pri mišljenju da se do istog rezultata moglo doći bez tih troškova, ali i istaknuo da je općina dužna izraditi registar vodova bez kojeg se ne može sa sigurnošću znati jesu li svi vodovi popisani. Vojsković (SDP) je, stavku po stavku, tražio razjašnjenja pojedinih stavaka što mu je predsjednik Brozan (IDS) u početku dopustio, ali na koncu zaključio da se na vijeću ne može prikazati svaki račun iz računovodstva, te da za dodatna pitanja posjeti općinsku administraciju.

Načelniku protupropisno isplaćivane božićnice

Prilikom vijećničkih pitanja Smoković (IDS) je pitao predsjednika Brozana (IDS) što će poduzeti kako bi u općinsku blagajnu vratio oko 20 tisuća kuna koje su tijekom proteklih godina protupropisno u vidu božićnica, regresa i darova u naravi, isplaćivane načelniku Mijandrušiću, na što mu je Brozan obećao naknadni odgovor. Smoković se referirao na odluku Povjerenstva za sukob interesa koje je još u travnju utvrdilo povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa te načelniku “odrezala” kaznu od tri tisuće kuna. Načelnik Mijandrušić nam je naknadno kazao da je kaznu platio, a da je do pogreške došlo u razdoblju kada u općinskoj upravi nisu imali zaposlenog pravnika.

(Ne)isplativa smotra?

Ipak, doznalo se da je ovogodišnja Smotra vina središnje Istre donijela 304 tisuća kuna prihoda i 433 tisuće kuna rashoda.

Zavisno od godine do godine smotra je manje ili više isplativa, ove godine nažalost financijski nije bila isplativa, ali ne moram vas podsjećat što ova manifestacija znači za promociju samog Gračišća”, kazao je Mijandrušić. Općinska financijska referentica Aleana Mijandrušić najavila je da se u 2017. godini za smotru planiraju značajne uštede i smanjenja rashoda.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest