Nećemo dopustiti da Istra postane nekakav “zapadni Kvarner”

IDS je posljednjih mjeseci sve žešća oporbena stranka. Saborski zastupnici IDS uporni su u kritiziranju Vlade HDZ-a i Mosta, te ulaze u snažne kritike vladajuće ekipe što se, primjerice, vidjelo u nedavnoj raspravi o državnom proračunu. Nakon četiri godine u vlasti – odnosno u Kukuriku koaliciji, te nekoliko mjeseci bezvlašća u mandatu Tihomira Oreškovića – lideri IDS-a ponovno su u poziciji klasične oporbe. O političkim odnosima i planovima za narednu godinu, u kojoj se održavaju lokalni izbori, razgovarali smo s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem.

– U 2016. imali smo dvije Vlade prema kojima je IDS bio opozicija. Tko je davao više šanse za decentralizaciju i poštovanje regije Istre – Orešković ili Plenković?

– Decentralizacija je dospjela na nacionalni dnevni red zahvaljujući IDS-u. Zbog našeg upornog inzistiranja tijekom svih ovih godina, danas nema stranke u Hrvatskoj koja će reći da je decentralizacija nepotrebna. No, s druge strane, za razliku od IDS-a, sve ostale stranke čim završe izbor zaborave svoje obećanja i izostanu konkretne aktivnosti. Stoga pozivamo Vladu da ispuni svoja izborna obećanja i pređe s riječi na djela.

IDS će sa svoje strane uputiti konkretne prijedloge o  rješavanju problematike turističkog, šumskog, poljoprivrednog državnog zemljišta te upravljanju bivšom vojnom imovinom, na način da ono što je sada u vlasništvu države unutar građevinskog područja bude u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, što je jedino logično, ali i pravedno. Vjerujem da će ti naši prijedlozi makar u jednom segmentu decentralizirati našu zemlju i približiti nas zemljama poput Danske i Njemačke.

– Plenković ili Orešković?

– Što tiče Vlade Tihomira Oreškovića, bila je kratkog vijeka, a mandat aktualne Vlade Andreja Plenkovića tek je počeo, tako da je teško dati konačnu ocjenu o njihovom stavu prema decentralizaciji i općenito Istri.

– Pokazuje li državni proračun za 2017., kojeg je iskrojila Vlada premijera Plenkovića, da Istra treba čekati bolje dane i Vladu koja će više štovati regionalizaciju i decentralizaciju? Vraćamo li se “stare sukobe” Zagreba i Pule koje pamtimo iz devedesetih godina i Tuđmanova doba?

– U proračunu za 2017. osigurana su sredstva za projekte na kojima IDS inzistira već dugi niz godina; poput izgradnje i opremanja Opće bolnice u Puli, nastavka izgradnje Ipsilona i daljnjeg ulaganja u pulsko Sveučilište. No, želim biti jasan: Istra koja godišnje, prema novoj poreznoj reformi, uplati u državnu blagajnu milijardu kuna više nego što joj se vraća, ne može biti svedena na samo tri stavke u proračunu. Građani Istre zaslužuju mnogo više.

– Takvim ocjenama ulazite u rat sa Zagrebom?

– Svojim radom dokazali smo da nas svađe i politička prepucavanja ne zanimaju. Zanimaju nas konkretni projekti koji će našim građanima unaprijediti život, projekti kojima će naše gospodarstvo biti još konkurentnije i kojima ćemo stvoriti nova, održiva, bolje plaćena radna mjesta. Naši građani od svađa nemaju nikakve koristi. Zato ne tražimo sukob sa Zagrebom, ali tražimo da se s Istrom pravedno postupa i da novci zarađeni u Istri, ostanu u Istri! Oko toga za nas nema kompromisa.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest